Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Dárky i svaté přijímání. Uprchlíci byli s Čechy ze Smilovic poprvé v kostele

Autor: ČTK, kru - 
21. února 2016
13:35

Obyvatelé Smilovic na Frýdecko-Místecku se v neděli dopoledne poprvé setkali se svými novými sousedy, kterými jsou iráčtí křesťanští uprchlíci. Dočasný domov tyto rodiny, celkem jde o 14 lidí, našly ve středisku Karmel. Právě tam se v neděli uskutečnila speciální bohoslužba, kterou sloužili představitelé hned několika církví. K příchozím promluvili i někteří uprchlíci.

„Jenom slovo ‚děkuji‘ nestačí,“ řekl čtyřiapadesátiletý truhlář Nael. Celkem se setkání účastnilo okolo 120 lidí.

Nedávno informace o příjezdu skupiny uprchlíků vyvolala v obci se zhruba 800 obyvateli rozruch. Lidé, kteří tehdy přišli na zasedání zastupitelstva, skandovali, že je v obci nechtějí. V obci se objevila petice odmítající irácké křesťany. Nic z toho se od příjezdu uprchlíků neopakovalo. I dnes byla atmosféra přátelská.

„Jsem věřící. Ježíš Kristus nás povzbuzuje v tom, abychom prokazovali milosrdenství,“ řekl rodák ze Smilovic a bývalý biskup Slezské církve evangelické Stanislav Piętak.

Ve Smilovicích žije 14 uprchlíků. Bude jich ale víc

Podle něj všichni obyvatelé obce, které zná, vyjadřují projektu podporu. Věří, že stejně budou na dočasný pobyt uprchlíků nahlížet i další. „Není to tak, že by všichni byli proti tomu ubytovat ve Smilovicích křesťanské uprchlíky. Já jsem například pro,“ dodal Zbyšek Niemiec.

Ve Smilovicích nyní žije 14 uprchlíků – deset dospělých a čtyři děti. V dalších dnech by jich mělo ještě dvakrát tolik přibýt. Starají se o ně pracovníci a dobrovolníci Slezské diakonie. V zařízení budou jen dočasně, šest až osm týdnů. Soustředí se na výuku českého jazyka a poznávání české kultury. Pak se rodiny přestěhují do klasických bytů a projdou dalším asi čtyřměsíčním integračním procesem. Mezitím v ČR mají získat azyl.

Podívejte se, jak uprchlíci přiletěli do ČR:

Video Křesťané z Iráku v Česku: Zabíjeli jim příbuzné, u nás hledají bezpečí. - Daniela Soukalová, Petr Soukup
Video se připravuje ...

Do Česka má přesídlit celkem 153 lidí

Celkem má do ČR přesídlit 37 křesťanských rodin, což je 153 lidí, jsou a budou nejen ve Smilovicích, ale i v Brně a v Okrouhlíku u Jihlavy. Většinou mají přiznaný mezinárodní status uprchlíka. Projekt s rozpočtem kolem 15 milionů korun organizuje a financuje Nadační fond Generace 21. Fond v prvním roce uhradí náklady na ubytování a životní potřeby iráckých křesťanů, stejně jako integrační služby. Peníze fond získal výhradně od soukromých dárců.

Lidé, které nadační fond pro přesídlení do Česka vybral, už před odletem do Česka prošli bezpečnostními prověrkami českých tajných služeb a pohovory s českými státními orgány. Absolvovali i zdravotní prohlídky.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině