Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vyskočil i Krampol proti migrantům: „Lůza, která se u nás bude jen válet“

Autor: simao - 
17. února 2016
11:59

Další český herec se pustil do hlasitého varování před migranty. Po účasti Ivana Vyskočila na protiuprchlické demonstraci okamurovců varuje Jiří Krampol „před lůzou, která se u nás bude jen válet“. Krampol přitom nešetřil ani Hanku s Tončou. Rozlítilo ho údajné takřka 150milionové výkupné.

Že se k okamurovcům přidal i rocker Aleš Brichta, to už během posledních protiuprchlických demonstrací v Praze nikoho nepřekvapilo. Trochu jiné to však mohlo být v případě herce Ivana Vyskočila, expartnera Anife Vyskočilové, který spustil v poslední době také protiuprchlickou. 

„Po těch silvestrovských událostech v Německu jsem si řekl, že kdyby jednou něco takového mělo být u nás a já bych seděl na zadku a nic bych proti tomu neudělal, že bych si to musel do smrti vyčítat,“ vysvětloval na pražském Václavském náměstí důvod svého vystoupení. A opřel se do sluníčkářů a „dobroserů“. 

„Mě nikdo rasistou nazvat nemůže, tím méně xenofobem, že bych se bál cizinců, a fašoun a nácek opravdu teda také nejsem,“ říkal Vyskočil a upozorňoval, že se nemáme přizpůsobovat „našim hostům“.

Navázal na něj nyní další herec – Jiří Krampol. A to v rozhovoru pro Parlamentní listy. „Já vám něco řeknu, sluníčkáři, nesluníčkáři… Ať sem ty uprchlíky pustí a uvidí, co to udělá. Já si myslím jednu věc, jestli sem přijde nějaký osvícený Arab nebo někdo takový, který má nějaké vzdělání, kdo té republice něco přinese, proč ne… Ale jestli se sem nažene lůza, která počítá s tím, že se tady bude válet a bude mít podporu státu a nebude nic dělat… no tak jak to asi může dopadnout?“ ptá se Krampol. 

Vzpomenul pak i případ znásilnění desetiletého chlapce migrantem v rakouském krytém bazénu. „Chtěl bych položit otázku nějakému ministrovi jakékoliv země, co by udělal, kdyby se to stalo jeho synovi. Já osobně bych toho chlapa, co by mu to udělal, okamžitě na místě zabil, přiznal Krampol.

Uprchlíků se zastal Tříska, Roden i Menzel

V Česku i ve světě se však najdou i herci, kteří se uprchlíků zastávají. Z českých třeba Jan Tříska, který žije s rodinou v USA a nedávno v rozhovoru pro Týden uvedl: „Jsem také uprchlík. Moje žena je také uprchlík a moje dvě dcery jsou také uprchlíci. Žijeme v zemi, kde je každý druhý uprchlík, a když není uprchlík, tak jeho tatínek je uprchlík, a když ne jeho tatínek, tak jeho dědeček, neboť žiji v zemi uprchlíků.“

Petici na podporu uprchlíků loni podepsali Karel Roden či režisér Jiří Menzel. Mezi světovými zastánci běženců z herecké branže to jsou pak třeba Daniel „James Bond“ Craig, Orlando Bloom, seriálový Sherlock Benedict Cumberbatch či německý herec a režisér Til Schweiger, který se rozhodl vybudovat ukázkový domov pro uprchlíky.

Z žen pak polská režisérka Agnieszka Hollandová či francouzská herečka Juliette Binoche. Milion dolarů na pomoc syrským uprchlíkům daroval britský komik Sacha Baron Cohen, známý z Borata. Pomáhat uprchlíkům chce také herec George Clooney s manželkou Amal, kteří se na festivalu Berlinale sešli dokonce s německou kancléřkou Angelou Merkel.

Krampol: Hanka a Tonča jely na výlet a stát za ně platí

Herec a moderátor Krampol se však kromě uprchlíků pustil v rozhovoru i do ryze české záležitosti – dvojice Hanka a Tonča. Kvůli výkupnému, které za ně český stát podle informací Respektu zaplatil.

„Co se týče těch dvou unesených dívek, tak to mně opravdu, nechci být vulgární, prostě vadí. Mně vadí jedna věc, že nějaké dvě ženské se seberou a jedou někam na výlet. Co se jim tam může stát, to třeba netušily nebo si to neuvědomily. A pak stát zaplatí asi 140 milionů,“ řekl Parlamentním listům Krampol s tím, že pak v televizi vidí, jak děti nemají na obědy, ale důležitější jsou „nějaké dvě ženské, které se jedou támhle bavit, z nichž ještě jedna tam přestoupí na islám“. Prý tomu nerozumí.