Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Ubytovna pro migranty měla stát u školky a školy. Teď si v Benešově oddychli

Autor: ČTK, simao - 
15. února 2016
13:55

Několik tisíc lidí se podepsalo pod petici, která odmítala zřízení azylového zařízení pro migranty v Benešově. Mělo vzniknout v budově Pražských kasáren. V sousedství mateřské školky a základní školy, upozorňovali organizátoři petice. Ta v pondělí doputovala místopředsedkyni sněmovny Jaroslavě Jermanové (ANO), která v Benešově sama bydlí. Ministerstvo vnitra pak potvrdilo, že středisko pro běžence ve městě nevznikne.  

„Dnes, 15. února 2016, jednal na Ministerstvu vnitra první náměstek ministra vnitra Jiří Nováček se starostou města Benešov Petrem Hostkem o využití objektu bývalých Pražských kasáren,“ uvedla ředitelka odboru tisku a PR ministerstva vnitra Lucie Nováková. 

Proti případnému vybudování střediska pro běžence na místě kasáren se v Benešově zvedla vlna odporu. Lidé uspořádali protestní petici „Proti umístění jakéhokoliv typu azylového zařízení v katastru města Benešov“, pod níž shromáždili 18 832 podpisů.

Město má o budovu zájem a má s ní vlastní plány, což potvrdil i benešovský starosta Hostek. „Starosta jasně deklaroval, že město chce v objektu realizovat projekt sociálního a startovacího bydlení s tím, že o převodu bývalých kasáren bude v nejbližší době jednat s ministerstvem obrany. Ministerstvo vnitra z důvodu plánovaného projektu se sociálním zaměřením rozhodnutí obce akceptovalo a pobytové středisko v objektu bývalých Pražských kasáren nezřídí,“ dodala Nováková. 

Hostek spolu se zástupci petičního výboru vyrazil předtím do sněmovny. Předali petici Jaroslavě Jermanové, která shodou okolností v Benešově žije a je benešovskou radní. Jermanová již dřívě označila návrh na zřízení centra pro uprchlíky za „nevhodný“. Petici předá ministrům vnitra i obrany. Pokud se vnitro majetku vzdá, povedou se jednání s ministerstvem obrany o jeho převodu na město, uvedla dnes Jermanová.

Petice plány města na vybudování startovacích bytů v bývalých kasárnách podporuje. Podle usnesení rady Benešova i zastupitelů by bylo nevhodné umístění migrantů do budovy v centru města. Poblíž jsou mateřská, základní a střední škola a internát. Dokládá to i mapka, kterou petiční výbor zveřejnil na stránkách města.

Mapka znázorňující, kde mělo být v Benešově zřízeno centrum pro azylanty. Mapka znázorňující, kde mělo být v Benešově zřízeno centrum pro azylanty. | Reprofoto benesov-city.cz

„Benešov je malé město a potřebuje nutně řešit své vlastní problémy v sociálních nebo jiných oblastech pro své benešovské občany. Máme také obavy z bezpečnostních i zdravotních rizik. Je nám líto jakýchkoli válečných konfliktů a utrpení ve světě, ale považujeme za nereálné, aby naše malé město, do kterého dlouhá léta nepřišly žádné velké investice, nemá potřebnou infrastrukturu, nejsou zde pracovní příležitosti, ani velké firmy, tento problém koncepčně vyřešilo,“ uvádí se v prohlášení petičního výboru.

„V neposlední řadě musíme upozornit na absolutní nevhodnost umístění této budovy v centru města a v blízkosti dětských zařízení, pro zamýšlený účel ubytování migrantů a lidí z diametrálně odlišných kultur a s nemalými nároky vycházejících z jejich tradic a historie. Dnes se již obecně ví, že multikulturní soužití je problematické a vytváří mezi obyvatelstvem velké napětí,“ dodávali organizátoři petice.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi