Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Turecko vyhrožuje Evropě vpuštěním uprchlíků. NATO vyráží poprvé na pomoc

Autor: ČTK, kle - 
11. února 2016
12:25

Turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan pohrozil Evropské unii, že by „mohl přijít okamžik, kdy země otevře migrantům brány do Evropy“. Erdoğan to podle svých slov řekl šéfovi Evropské komise Jeanu-Claudu Junckerovi a předsedovi Evropské rady Donaldu Tuskovi. NATO zároveň schválilo lodní misi v Egejském moři. Doposud přitom Severoatlantická aliance odmítla zapojit se do řešení migračního problému v Evropě.

Erdoğan rovněž kritizoval síly bojující v Sýrii. Íránem podporované jednotky podle něj v zemi páchají „nemilosrdné masakry“. Erdoğanovu řeč přenášely živě turecké televize.

O Erdoğanových výhrůžkách týkajících se zaplavení Evropy uprchlíky informoval již v pondělí řecký server Euro2day.gr.

Turecký prezident se tak měl vyjádřit již loni v listopadu během schůzky s Tuskem a Junckerem, když po nich žádal lepší dohodu ohledně řešení uprchlické krize na Blízkém východě.

NATO pošle lodě

Země Severoatlantické aliance se dohodly, že pomohou zpomalit příliv migrantů do Evropy a bojovat proti pašerákům lidí v Egejském moři, jak o to požádaly Německo, Turecko a Řecko. Oznámili to při zasedání ministrů obrany zemí NATO v Bruselu šéf Pentagonu Ash Carter a jeho německá kolegyně Ursula von der Leyenová.

„Existuje zločinecký syndikát, který zneužívá tyto ubohé lidi. Jedná se organizovanou pašeráckou operaci. Když se na to zaměříme, může to mít ohromný humanitární dopad,“ řekl podle agentury Reuters na tiskové konferenci Carter. Zdůraznil, že pro novou misi byly všechny státy aliance.

Severoatlantická aliance se dohodla na vytvoření námořní mise, jejímž cílem bude monitorovat příliv přistěhovalců a mařit pašování lidí v Egejském moři.

Český ministr Martin Stropnický již v první den dvoudenního zasedání NATO ve středu prohlásil, že alianční síly by mohly střežit a monitorovat pašerácké stezky u Egejského moře, ale i na turecko-syrské hranici. Česko je podle ministra schopno přispět, ale musí nejprve znát podrobnosti zvažované akce.

Komentáře označují podobnou misi NATO za překvapivou. Aliance dosud podle agentury AFP odmítalo hrát jakoukoli roli v přistěhovalecké krizi, která otřásá Evropou. Aliance vždy tvrdila, že nemá mandát k tomu, aby střežila hranice či bojovala proti zločineckým sítím pašeráků běženců.

Připomeňte si protivládní demonstrace v Turecku: