Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Tsipras znovu „otloukánkem“: Po dluzích mu vyčítají otevřenost uprchlíkům

Autor: simao, ČTK - 
8. února 2016
20:19

Řecký premiér Alexis Tsipras je opět pod tlakem. Řeků, věřitelů i uprchlíků, upozorňují Hospodářské noviny. A skutečně. Tsiprasovo Řecko se podle europoslankyně Kateřiny Konečné i kvůli neschopnosti hlídat své hranice stává takovým "otloukánkem Evropy". Tsipras však našel u Konečné i trochu toho pochopení. Upozornila totiž, že do svých zemí zvali uprchlíky politici v Německu, Švédsku i jinde.

"Řecko se opět po nějaké době dostává do titulků novin kvůli neschopnosti hlídat své hranice. Stává se tak poslední roky takovým otloukánkem Evropy. Ne, že by Řecko nebylo kritizováno oprávněně. Ovšem jako v předchozí kauze zadlužení a faktického bankrotu v tom není zcela svou vinou," upozornila v pondělí na Facebooku europoslankyně Kateřina Konečná (KSČM). "Faktem je, že Řecko musí lépe střežit své hranice, a to případně s naší finanční či materiální pomocí, jinak bude muset odejít ze schengenského prostoru," dodala.

Tsiprasova vláda čelí kritice, že uprchlické vlně Řecko pomohlo politikou "otevřených dveří". Nyní má prý naspěch, aby s pomocí soukromých firem, dobrovolníků a ozbrojených sil dobudovala do poloviny února čtyři přihlašovací střediska pro uprchlíky na ostrovech Leros, Kos, Samos a Chios, zatímco na ostrově Lesbos je takové středisko již v plném provozu.

Vedle toho ale řeší i vnitřní problémy. Řecko minulý týden ochromila mohutná stávka - protest proti chystané reformě v oblasti sociálního zabezpečení, kterou požadují právě mezinárodní věřitelé. V Aténách vyrazilo do ulic na 40 tisíc lidí a policie musela vytáhnout slzný plyn i granáty, zatímco na policisty létaly zápalné láhve a kameny.

Konečná: Do svých zemí zvali migranty politici v Německu i Švédsku

Většinu Řeků nyní sjednocuje odpor k reformě, která se má dotknout aktivního obyvatelstva, jež si má připlácet na sociální pojištění a přitom očekávat nižší penze. "Drancují nejen naše kapsy, ale i naše duše. Zradili nás," citovala agentura Reuters jednoho z protestujících důchodců.

Tsipras tak má další problémy. Postavila se proti němu část Řeků, klid není ale ani kvůli mezinárodní politice. Zatímco v roce 2014 počet imigrantů přicházejících do Řecka nepřekročil 80 000, v roce 2015 s politikou "otevřených dveří" premiéra Alexise Tsiprase se počet migrantů více než zdesetinásobil na více než 800 000, vytkl Tsiprasovi týdeník To Vima.

Upozorňuje, že již před rokem ústy tehdejší ministryně pro migraci Tasie Christodulopuluové řecká vláda oznámila, že neexistuje žádný rozdíl mezi uprchlíkem a přistěhovalcem a že všichni jsou v zemi vítáni. Zavedení "otevřeného typu" ubytovacích táborů podle To Vima vyslalo i špatný signál - tedy pozvánku do zemí regionu těžce zkoušených chudobou nebo válkou. Příliv uprchlíků to prý zesílilo. 

To Vima Tsiprasově vládě také vyčítá, že se nyní snaží postavit "uprchlické vlně tsunami" s tím, že se chlubí "hrdinně" ústy premiéra, že "bude plnit svou humanitární povinnost, aniž bude po Evropanech žádat jediný cent". A Evropané však přesto hrozí Řecku vyloučením z schengenského prostoru. Po porážce v boji s mezinárodními věřiteli si mohou Atény přičíst druhou "zlatou malinu" za své vyjednávací schopnosti, uvedl týdeník.

Europoslankyně Konečná je však trochu jiného názoru. "Byli to politici v Německu, Švédsku a dalších zemích, kteří zvali migranty do svých zemí, a nabízeli jim sociální podmínky v zemích mimo Evropu nepředstavitelné a například lepší, než mají mnozí důchodci v České republice. Francie nechala na svém území vyrůst několikatisícové městečko u Calais, které nemá vůbec pod kontrolou a ani se o to nesnaží. Teď se ti samí politici rozčilují, že Řecko nehlídá své hranice," upozornila česká europoslankyně.

Zkritizovala summity EU o migrační krizi a jejich "nulový výsledek" i to, že "evropská agentura Frontex, která má hlídat hranice EU, převáží uprchlíky na území EU". "Jistěže nemůžeme z lidského hlediska nechat uprchlíky topit se ve Středozemním moři, ale toto je absurdní. Uprchlíci by měli končit zpět na území Turecka, jinak akce bude jen podněcovat další uprchlíky k tomu, aby se vydali na moře," uvedla Konečná.

Kapitola sama pro sebe je podle ní Turecko, které "cynicky nebrání uprchlíkům v tom, aby opouštěli jeho území, a vydírá Evropskou unii požadavky na velké finanční částky".

Řecko opět na pranýřiŘecko se opět po nějaké době dostává do titulků novin kvůli neschopnosti hlídat své hranice. Stá...

Zveřejnil(a) Kateřina Konečná dne 7. únor 2016

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi