Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

V Praze zaútočili zápalnými lahvemi na centrum, které pomáhá běžencům. Sobotka napadení odsoudil

Autor: ula, ČTK - 
6. února 2016
20:35

Pražské sociální centrum Klinika, které pomáhá běžencům, napadla skupina maskovaných lidí zápalnými lahvemi. Na místě způsobili požár, který se podařilo dostat pod kontrolu a údajně zranili jednoho z aktivistů. Informaci přinesl server iDNES.cz. Podle premiéra Bohuslava Sobotky je takovéto násilí nepřijatelné.

Událost se odehrála ve stejný den, kdy v Praze probíhaly demonstrace proti migrantům a proti údajné islamizaci Evropy. 

Policie obdržela v sobotu večer hlášení o útoku, kdy se neznámí pachatelé snažili způsobit požár budovy. „V této souvislosti pátráme po skupině 20 maskovaných osob,“ uvedla mluvčí pražské policie Iveta Martínková. „Po prvotním konfliktu měli na objekt hodit několik zápalných lahví,“ popsala mluvčí policistů počínání skupiny.

Útok v žižkovské Jeseniově ulici se podle ní stal kolem půl osmé večer. Jednoho z návštěvníků podle informací iDNES.cz musela odvézt záchranná služba, neboť jej hozený předmět zasáhl do obličeje.

Jednalo se o požár výkladní skříně. Před naším příjezdem bylo z objektu evakuováno devatenáct osob, jedna osoba skončila v péči zdravotníků,“ uvedla mluvčí hasičů Pavlína Adamcová.

Případnou souvislost s dnešními demonstracemi proti migraci v Praze zatím policie nedokáže potvrdit, ani vyvrátit. Adamcová dodala, že vzniklý požár ve výloze dokázali hasiči zlikvidovat za čtyři minuty. Evakuace lidí se uskutečnila ještě předtím, než hasiči dorazili na místo.

„Násilím ani vyhrůžkami se nenecháme zastrašit. Budeme pokračovat v solidárních akcích a rozvíjení svobodných alternativních prostor. Agrese českých nacionalistů připomíná ze všeho nejvíc právě fundamentalistické islamistické skupiny, proti kterým se domněle staví,“ komentuje situaci člen kolektivu Klinika Jakub Ort.

Útok okomentoval na sociálních sítích i předseda vlády Bohuslav Sobotka. Podle něj je takovéto násilí v demokratickém státě naprosto nepřijatelné.

"Násilí je v demokracii nepřijatelné. Odsuzuji žhářský útok na sociální centrum Klinika a pevně věřím, že policie brzy vypátrá jeho pachatele." - Bohuslav Sobotka

Zveřejnil(a) Bohuslav Sobotka dne 6. únor 2016

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi