Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Česko sčítá: 8,5 tisíce běženců nedošlo do Německa ani Švédska, skončili u nás

Autor: ČTK, sou - 
4. února 2016
11:11

Policie loni v Česku chytila 8563 cizinců, kteří byli v zemi nelegálně. Oproti roku 2014 jde o nárůst o 3741 zadržených cizinců. Nejčastěji byli v zemi nelegálně občané Sýrie, kteří tvořili zhruba čtvrtinu zadržených. Meziročně se počet odhalených Syřanů zvýšil ze 142 na 2016. Nárůst způsobila evropská migrační krize, která loni naplno vypukla. Novináře o tom informovalo vedení cizinecké policie.

Na druhém místě v počtu nelegálně pobývajících cizinců skončili občané Ukrajiny, kterých bylo zadrženo 1224. Ukrajinci většinou do Česka vstupují legálně a pak překračují povolenou dobu pobytu. Na třetí místo se zařadili občané Kuvajtu, kterých bylo odhaleno 588. Kuvajťané do země často jezdí jako hosté lázní, kteří nevycestují ze země v době platnosti pobytu. Na dalších místech skončili občané Afghánistánu nebo Iráku, o kterých se rovněž hovoří v souvislosti s uprchlickou krizí. 

Největší nárůst proti roku 2014 policisté zaznamenali u občanů Sýrie, Iráku, Pákistánu a Afghánistánu. Podle policistů jde o cizince, pro které je Česko tranzitní zemí. Migranti do Česka vstupují z Rakouska nebo Slovenska a mají v úmyslu pokračovat do dalších západních zemí, jako jsou Německo nebo Švédsko. „Enormní nárůst způsobila tranzitní migrace,“ komentoval loňskou situaci policejní prezident Tomáš Tuhý. 

Policie loni zadržela 168 lidí, kteří pomáhali cizincům k nelegálnímu pobytu či překročení hranice. Bylo mezi nimi 118 převáděčů, meziročně o 114 víc. Na poli migrační kriminality se tak změnil trend z minulých let, kdy policisté zatýkali zejména lidi, kteří například cizincům pomáhali obstarat falešné potvrzení k pobytu. Loni už naopak výrazně převládali převáděči. Cizinecká policie loni odhalila i víc falešných dokladů a dalších cestovních listin, a to 2502. Proti loňsku šlo o navýšení o 1532 neregulérních dokladů. 

Legálně naopak v Česku ke konci loňského roku žilo 467 562 cizinců, což bylo o 15 639 více než v roce 2014.

Česká policie zachytila 176 uprchlíků na břeclavském vlakovém nádraží:

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi