Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Uprchlíka prý zabilo čekání na mraze: Lež, tragédii vymyslel německý dobrovolník

Autor: ČTK - 
28. ledna 2016
10:29

Případ smyšleného úmrtí syrského uprchlíka v Berlíně, za kterým stojí jeden z dobrovolníků, vyvolal mezi politiky, úřady i veřejností pobouření. Vedení města požaduje, aby se muž ze svého činu zodpovídal. Šokována je také humanitární organizace, které muž považovaný za spolehlivého dlouhodobě pomáhal. Motiv jeho činu je ale nadále nejasný.

„Jeho motivaci neznáme a nechceme ji ani komentovat,“ uvedl v prohlášení dobrovolnický spolek Moabit hilft, v jehož řadách zmíněný pomocník působil. Ten na internetu zveřejnil informaci o tom, že jistý 24letý Syřan v noci na středu zemřel po zástavě srdce poté, co onemocněl při několikadenním čekání na registraci před budovou zemského zdravotního a sociálního úřadu (Lageso) v berlínské čtvrti Moabit.

Zprávu o úmrtí ještě ve středu dopoledne dobrovolnický spolek potvrdil, později během dne však vyjádřil pochybnosti, zda se případ skutečně stal. Večer pak policie, která žádný záznam o mrtvém neměla, oznámila, že dobrovolník si vše vymyslel. Motiv ale neuvedla.

„Je to jedna z nejproradnějších věcí, kterou jsem kdy zažil,“ uvedl berlínský zastupitel pro vnitřní záležitosti města Frank Henkel. „Berlínské úřady musely několik hodin s vysokým nasazením hledat vymyšleného mrtvého z Lageso,“ dodal s tím, že chce, aby strůjce smyšleného příběhu čelil právním důsledkům svého činu.

Nikde nikdo

Pochybnosti o pravdivosti příběhu se začaly objevovat během středy. Po oznámení případu policie ohlásila, že věc prošetřuje. Policisté i úřady oslovili berlínské nemocnice a kliniky, žádná z nich ale úmrtí Syřana neohlásila. Do pátrání se zapojili i hasiči.

Pomocníka, který si smrt Syřana vymyslel, média identifikovala jako jistého Dirka V. Novináři se ho během středy snažili kontaktovat, telefon měl ale vypnutý a ve své berlínském bytě se uzamkl a nikomu neotevíral. I policie musela podle portálu listu Die Welt zvonit opakovaně, když ho chtěla předvést k výslechu.

Případ podle DPA jasně ukázal nervozitu, která nejen v Berlíně, ale i celém Německu kvůli uprchlické krizi panuje. Úřad Lageso dlouhodobě čelí kritice, že registraci a zaopatřování běženců nezvládá. Vyčítáno mu je mimo jiné to, že řada žadatelů o azyl musí před budovou i přes nepřízeň počasí čekat v dlouhých frontách či že lidé musí hladovět, neboť včas nedostávají dávky. Berlínský zastupitel pro sociální záležitosti Mario Czaja, který nese za Lageso odpovědnost, již týdny čelí opozici, která volá po jeho odvolání.

Vše o uprchlické krizi se dočtete zde