Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Tisíce uprchlíků mrznou na hranicích, Řekové je nechtějí pustit do tábora

Autor: sou - 
27. ledna 2016
05:00

Tisíce uprchlíků musí mrznout na řecko-makedonských hranicích. Řekové je totiž nechtějí pustit do tábora, který byl pro tento případ vybudovaný. Ohled neberou ani na to, že jsou mezi nimi i malé děti. Podle spolku Pomáháme lidem na útěku navíc přes hranice pouštějí jen dvakrát za hodinu skupinky zhruba padesáti lidí. Vystát frontu navíc může být marné, Makedonci totiž zjišťují, ve kterém státě chtějí požádat běženci o azyl. Pokud to není Německo nebo Rakousko, musejí se migranti vrátit zpátky na řeckou stranu.

Makedonská policie zavedla nový systém pro přijímání uprchlíků z Řecka. Hranice prý otevírá jen dvakrát za hodinu a pustí přes ně prý vždy skupinu zhruba padesáti lidí. V Gevgeliji je přitom vybudovaný zazimovaný tábor pro stovky běženců. Makedonci se uprchlíků zároveň při registraci ptají, ve kterém státě chtějí žádat o azyl. „Pokud odpoví jinak než Německo a Rakousko, jsou nuceni vrátit se na řeckou stranu. Někteří to samozřejmě zkouší vícekrát,“ upřesňuje analytik spolku Pomáháme lidem na útěku Dalimil Petrilák. 

Podle něj se vše dá zvládnout jen velmi těžko. „Pokud se situace neuklidní, vyšleme na místo materiální pomoc a vyzveme opět i české dobrovolníky, aby tam vyjeli pomáhat. Ostatně už minulý rok se tam desítky Čechů vystřídaly,“ upřesňuje předsedkyně spolku Zuzana Lenhartová. Na místě v tuto chvíli působí hlavně organizace Lékaři bez hranic. 

Na řecké straně hranice v Eidomeni zůstalo více než dva a půl tisíce lidí včetně dětí, kteří musí čekat venku. Teploty tam klesají až na devět stupňů pod bod mrazu. Přitom Řekové mají právě pro tento případ vybudovaný tábor s vyhřívanými stany. Tam ale migranty nechtějí pustit. Desítky autobusů plné uprchlíků pak musí čekat v polních podmínkách na benzínové stanici o dvacet kilometrů dál. 

„Od začátku roku už v moři mezi Řeckem a Tureckem zahynulo přes 100 lidí, dalších cca 50 se pohřešuje. Apelujeme na zodpovědné orgány jak v Řecku, tak v Bruselu, aby zajistily bezpečnou cestu pro tyto lidí na útěku před válkou a realizovaly urychlené řešení této kritické situace,“ uzavírá Dalimil Petrilák.

rumungro ( 1. února 2016 12:11 )

Kavárenský honimír nám zdůvodňuje,proč je správny zanechat rodinu ve válce a odejít do EU.

ginna15 ( 27. ledna 2016 13:33 )

AT VYCHCÍPAJÍ KRUTOU SMRTÍ VŠICHNI ISLÁMISTI,MUSLIMOVÉ I ARABSKY DRŽKY!!!!!AT JE TEN JEJICH ALLÁH NECHÁ ZHEBNOUT A PAK ZHEBNE SÁM,JE TO MÉNĚCENNÁ A PROKLETÁ RASA!!!!!!!..nejlepší je hrat si na etiku a demokracii u vrahounů muslimskejch..!!.. a oni toho maximálně využivají té dementní demokracie v Evropě..!!NEDIVÍM SE,ŽE NÁMA POHRDAJÍ,JSME MĚKCÍ A SMĚŠNÝ...Oni nas převalcujou a zničí,díky DEBILNIM POLITIKUM CO SI S E R O U DO GATÍ..

hejhej ( 27. ledna 2016 13:02 )

Úprchlíci mrznou. Oni nevědí, že v lednu bývá i v Řecku chladno. V turecku válka není, tak je nelituji. To není útěk před válkou , ale pro velké sociální dávky do Německa. Je to jejich rozhodnutí. Je vidět, že nemají cit ani k vlastním dětem, když je bezohledně vláčejí s rizikem utopení, nemocemi, hladem a vysílením. To nejsou rodiče a zrůdy.

zigzag ( 27. ledna 2016 10:30 )

Je mi fuk co se s nimi deje, zda stràdaj, zda utunou nebo umrznou, protoze oni prichàzì nàs okràst o domovinu.

sores ( 27. ledna 2016 10:24 )

A proč si je řekové pustili k sobě? Vždyť jsou snad nějaké hranice!Muslim řekl v televizi, my vás přemůžeme, mám 4 manželky a s každou mám 7 dětí tedy 28 za 15 let budou dospělý takže nás budě několika násobně víc nežli evropanů a Evropa nám bude patřit.To si páni politici neuvědomují???? Baba Merklová je vítá!

Zobrazit celou diskusi