Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Další milion uprchlíků do Německa? Nemožné, přiznává Merkelová

Autor: ČTK - 
25. ledna 2016
16:52

Německo nemůže druhý rok v řadě přijmout milion uprchlíků, protože jeho kapacity už se vyčerpaly. Berlín se proto musí zasadit o omezení počtu přicházejících uprchlíků. Uvedl to poslanec Křesťanskodemokratické unie (CDU) kancléřky Angely Merkelové Wolfgang Bosbach. Na evropské řešení uprchlické krize podle něj Německo čekat nemůže, protože německý postoj nemá dostatečnou podporu mezi unijními státy.

„Je správné, že naše azylové zákony neuvádí žádnou horní hranici pro přijímání uprchlíků. Ale z toho nesmíme vyvozovat, že má naše země zcela neomezené možnosti přijímat uprchlíky a integrovat je do společnosti a na pracovní trh,“ řekl Bosbach. „I sama kancléřka říká, že nemůžeme znovu přijmout milion uprchlíků. Ne že bychom to nechtěli udělat, ale nemáme na to dostatečné kapacity,“ zdůraznil.

Podle Bosbacha si stále víc starostů obcí a měst stěžuje, že se dostali na hranice svých možností přijímání uprchlíků a péče o ně. Navíc roste napětí ve společnosti, ke kterému přispívají i maličkosti. Za příklad označil rozhořčení některých lidí, že kavárny v Porýní vypínají zdarma poskytované internetové připojení. Podniky k tomuto kroku sáhly, protože se u nich shromažďovalo velké množství běženců, kteří si nic neobjednávali, ale internet využívali.

Zachraňovali jsme Maďarsko

„Vláda přijala opatření k otevření hranic pro uprchlíky, aby zabránila humanitární katastrofě v Maďarsku,“ připomněl Bosbach zářijové rozhodnutí kabinetu, po němž se prudce zvýšil počet běženců přicházejících do Německa. „Mimořádné opatření by však mělo platit jen po omezenou dobu, ne napořád,“ řekl.

Poslanec se vyslovil pro určení kontingentů pro počet uprchlíků, které Německo přijme. Rozhodnutí by podle něj mělo padnout do března, než se zlepší počasí ve Středomoří a znovu vzroste počet běženců plavících se do Evropy.

Na celoevropské řešení, které žádá kancléřka Merkelová, Bosbach spoléhat nechce. „Mám stále víc pochybností o tom, že Evropa nejenom přijme, ale také dokáže prosadit potřebná opatření, která by vyřešila i naše problémy,“ řekl. Podle něj se navíc Merkelové nedaří získat pro své plány podporu zemí EU. „Naopak tradičně liberální a uprchlíkům otevřené země jako Švédsko a Rakousko poněkud přivírají své dveře,“ řekl.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině