Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Do Prahy přiletělo deset uprchlíků. Uvítání jim přichystaly české děti

Autor: ČTK, kle - 
24. ledna 2016
16:00

Na pražském Letišti Václava Havla přistálo v neděli ve 14:38 letadlo s první skupinou deseti křesťanských uprchlíků z Iráku. Jde o dvě rodiny a ještě v neděli vyrazily po krátkém setkání s novináři do rekreačního střediska Okrouhlík u Jihlavy. Ve skupině jsou čtyři děti, dvouletá holčička a chlapci ve věku 3, 5 a 9 let. České děti jim na uvítanou věnovaly své vlastní hračky, které vybraly.

Uprchlíci ještě v neděli odjeli do rekreačního střediska Okrouhlík u Jihlavy, kde zůstanou několik měsíců. Další skupina asi dvou desítek běženců by měla přiletět v následujících týdnech. Původně mělo přiletět 30 běženců, ale cestu jim zkomplikovaly administrativní problémy v Libanonu.

Skupina deseti utečenců, ve které je polovina dětí, po příletu musela projít například celní kontrolou a vyřídit některé dokumenty. Přímo na Terminálu 3 pražského letiště je pak přivítaly české děti, které těm iráckým předaly dárky, například plyšové hračky nebo míč.

České děti na Letišti Václava Havla Praha připravily uprchlickým dětem přivítání. České děti na Letišti Václava Havla Praha připravily uprchlickým dětem přivítání. | Blesk - David Klempíř

Utečenci pocházejí z oblasti iráckého Mosulu, kterou obsadil Islámský stát, před nímž uprchli. Přijetí uprchlíků schválila v polovině loňského prosince česká vláda.

Z Prahy zamíří do střediska Okrouhlík, kde stráví přibližně dva až tři měsíce. Tady se o ně budou starat sociální pracovníci a rovněž se budou učit česky. Zhruba od druhého pololetí letošního roku se pak budou moci v rámci ČR stěhovat za prací.

Podívejte se, co o příletu uprchlíků uvedl šéf Nadačního fondu Generace 21 Jan Talafant:

Video První měsíce pobytu uprchlíků z Iráku v Česku přiblížil šéf nadačního fondu Generace 21 Jan Talafant - Blesk - David Klempíř
Video se připravuje ...

Původně měla do Prahy přiletět třicítka utečenců, dvacítce z nich však zkomplikovaly cestu administrativní průtahy. „Libanon se nečekaně rozhodl, že chce o jedno razítko navíc, což jsme nestihli zařídit. Jedná se pouze o úřední problém,“ řekl ředitel nadace Jan Talafant. Celkem by do České republiky mělo přiletět 153 uprchlých křesťanů.

Příchod do letištní haly:

Video První desítka uprchlíků z Iráku dorazila do Česka. Na letišti je čekalo uvítání - Blesk - David Klempíř
Video se připravuje ...

Děti se těší do školy

Mezi utečenci je také překladatel Madžíd Rašíd, který přiletěl s manželkou a dvěma malými syny. “Je známo, že menšiny na Blízkém východě, Židé a křesťané, mají největší problémy,“ řekl k důvodům, proč s rodinou přicestoval do Česka. Cesta pro všechny prý byla náročná, nejen samotný let, ale zejména než se dostali z Libanonu do tábora v Istanbulu, odkud mohli cestovat do Prahy. Doma zůstala ještě spousta jejich příbuzných, kterým rovněž hrozí nebezpečí.

O Česku prý původně nikdo z nich nic nevěděl, ale před odletem si o něm zjistil některé informace. „Dozvěděl jsem se, že Češi jsou kultivovaní a čestní, ale nepříliš mnoho jich mluví anglicky. Nevím, zda to tak je, ani jak na to v knize přišli,“ řekl. Jeho děti se pak prý nejvíce těší na to, že se vrátí do školy. V rodné zemi totiž nemohly do školy chodit čtyři roky. „Byly velmi šťastné, když jsme jim to řekli,“ řekl. V Česku se chce usadit a pracovat jako překladatel a spolupracovat například s médii.