Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Ochrání kamioňáky před migranty armáda? Britští dopravci po tom volají

Autor: ČTK, kal - 
24. ledna 2016
14:20

Sdružení britských dálkových dopravců vyzvalo Francii, aby k ochraně kamionů před migranty snažícími se proniknout do Británie nasadilo do Calais vojáky. Výzva přišla poté, co byl kvůli skupině migrantů snažících se proniknout na trajekt v sobotu dočasně uzavřen tento severofrancouzský přístav. Británie po Francii opakovaně požadovala posílení bezpečnostních opatření v Calais a obě země loni podepsaly dohodu o spolupráci.

„Je na čase, aby úřady uznaly naše požadavky a aby armáda začala hlídat přístav a jeho okolí,“ řekl podle stanice BBC šéf sdružení britských dálkových dopravců (RHA) Richard Burnett, který sobotní incident označil za „šokující narušení bezpečnosti“. Podle něho migranti snažící se dostat do kamionů ohrožují bezpečí řidičů.

Požadavek v neděli podle BBC podpořil i konzervativní poslanec Damian Collins zvolený za region u anglického přístavu Dover, kam doprava z Calais míří. Už několik let migranti doufají, že se z Francie dostanou do Británie na nákladních automobilech nebo vlakem skrze podmořský tunel. Někteří za riskantní cestu přes Lamanšský průliv zaplatí životem.

Obě země v létě podepsaly dohodu, která zavázala Francii zvýšit počet policistů v Calais, Londýn měl zase poskytnout několik milionů liber na nová opatření.

Video  Maďarský řidič kamionu natočil video, jak v Calais najíždí do migrantů směřujících do Anglie.  - Youtube Andras Horvat
Video se připravuje ...

Uprchlíky do Británie táhne i angličtina. Ve Francii zůstat nechtějí

V sobotu se zhruba pět desítek migrantů bez dokladů nalodilo na trajekt mířící do Doveru, kvůli čemuž byl přerušen provoz v přístavu. Nedělní provoz probíhá bez komplikací.

V Calais zároveň v sobotu proběhla demonstrace přibližně dvou tisíc lidí za zlepšení situace lidí obývajících tábor zvaný Džungle. Někteří z účastníků tohoto pochodu, který vyzýval úřady k větší vstřícnosti vůči migrantům, pocházeli z Británie.

Mnozí uprchlíci věří, že v Británii budou mít snadnější podmínky, protože tam mají příbuzné nebo hovoří jen anglicky. Proto ve Francii nežádají o azyl, i když by podle francouzského ministerstva vnitra měli velkou šanci na jeho získání.

Podívejte se na fotografie z uprchlické Džungle v Calais i na konfrontaci mezi migranty a řidiči kamionů:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi