Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Konvička si „plácl“ s Němci. Islám mají v Praze odmítnout tisíce lidí

Autor: ČTK, kle - 
23. ledna 2016
16:50

Už za dva týdny by v Praze mohly proti islámu demonstrovat tisíce lidí. Plánuje to hnutí Úsvit – Národní koalice a Blok proti islámu Martina Konvičky, které ladily v sobotu noty s německým hnutím Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu (Pegida). Místopředseda Úsvitu Marek Černoch doufá, že na pražské Hradčanské náměstí dorazí 6. února dokonce desetitisíce lidí.

Na Hradčanském náměstí už v minulosti odpůrci islámu demonstrovali. „Nervozita a obavy občanů tady u nás v České republice určitě stoupají, takže myslím si, že určitě to nebude menší účast, než byla na těch předchozích demonstracích,“ uvedl Černoch.

Akce se mají konat ve 14 zemích, kromě Česka například na Slovensku, v Německu, Polsku, Estonsku, Finsku či ve Švýcarsku. Černoch v ostatních zemích očekává tisícové až desetitisícové účasti, protože lidé v Evropě podle něj zastávají velmi negativní postoj vůči jednání politiků, jako je třeba německá kancléřka Angela Merkelová.

„Některé země budou propojeny obrazovkami, některé si budou posílat jen nějaké zdravice,“ uvedl šéf Bloku proti islámu Martin Konvička.

Organizátoři protestů chtějí připravit společné memorandum, kterým by reagovali na současnou migrační krizi. Konference se účastní také vůdčí osobnost hnutí Pegida Tatjana Festerlingová, která v rozhovoru s novináři označila současnou situaci s uprchlíky za katastrofální a kritizovala politiku německé vlády.

Zazněl například požadavek na vystoupení z EU nebo na vrácení Evropy do stavu před přijetím lisabonské smlouvy. „Lisabonská smlouva je nevyrovnaná, je to špatný ústavní dokument,“ míní Konvička. Základní výtkou je podle něj to, že bere členským státům možnost rozhodovat o migrační politice. Podle Konvičky se přitom ukazuje, že Brusel není schopen řešit velké civilizační problémy. „Takže nezbývá nic jiného než ty věci vrátit národním státům, případně dobrovolným uskupením národních států typu V4,“ dodal.

Podle Černocha by ani případné vystoupení z EU neznamenalo, že by se Česko stalo osamoceným ostrovem. „Evropské státy spolu spolupracovaly ještě před Evropskou unií,“ podotkl poslanec.

Hnutí Pegida vzniklo v roce 2014 v saské metropoli, kde pravidelně pořádá demonstrace. Z Drážďan, které nadále zůstávají jeho baštou, se pak rozšířilo do dalších německých a evropských měst, příznivce má mimo jiné v Rakousku, Polsku, Maďarsku, Švédsku, Norsku, Švýcarsku či v Británii.

V Česku jsou výraznými stoupenci názorů Pegidy Blok proti islámu a Úsvit – Národní koalice, které spolu úzce spolupracují. Šéf Bloku proti islámu Martin Konvička, který byl v loni v listopadu obviněn z podněcování nenávisti za protimuslimské výroky, je společným lídrem obou seskupení pro letošní krajské a senátní volby.

Připomeňte si předchozí české protesty proti islámu: