Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zeman o uprchlících: Zavíráme dveře od chléva, až když z nich utekla kráva

Autor: zst - 
23. ledna 2016
11:50

Během Vánočního poselství prezident Miloš Zeman vládu Bohuslava Sobotky (ČSSD) chválil. Přesto se teď nechal slyšet, že ani v nejdůležitější otázce, tedy migrační krizi, nemá s ministry na věc stejný názor. Plánovaný koncept společné pohraniční stráže je pro něj karikatura a uprchlickou vlnu přirovnal v rozhovoru pro deník Právo ke krávě, která utekla z chléva.

Migrační vlna se podle prezidenta Miloše Zemana příští rok minimálně zdvojnásobí. Oproti tomu premiér si podle hlavy státu myslí, že rychle skončí.

„Ty odlišné postoje se dají shrnout do jedné věty: Bohuslav Sobotka se domnívá, že migrační vlna jednou skončí. Já proti tomu stavím přesně opačnou hypotézu, která tvrdí, že migrační vlna se příští rok minimálně zdvojnásobí,“ řekl prezident.

Uprchlíky už dříve přirovnal k tsunami. Česká vláda proti migrantům podle Zemanova názoru není příliš akční, proto její nečinnost teď přirovnal ke stavění protipovodňových zábran ve chvíli, kdy už jsou obce a města zatopeny. „Zábrany v takové situaci se stavějí dosti obtížně. Je takové hezké české přísloví, že zavíráme dveře od chléva, až když z něj utekla kráva,“ rýpl si do vlády prezident.

Česká vláda by podle Zemana měla intenzivněji připravovat ochranu vlastních hranic. A to pro případ, že se změní uprchlická trasa. Pak bude muset Česko podle mezinárodních úmluv vracet migranty do Rakouska, jinak zemi hrozí, že jí je naopak bude vracet Německo. „A pak už ochrana hranic bude trochu zbytečná,“ povzdychl si Zeman a poznamenal, že v detenci může uprchlík podle českých zákonů strávit až 580 dnů, tedy téměř dva roky.

Ochranu hranic si prezident představuje jako spolupráci armády a policie s pomocí dronů a elektronických detenčních zařízení.

O uprchlících mluvil Zeman i v pořadu S prezidentem v Lánech. Podívejte se:

Video  Zeman: Uprchlická vlna nás zasáhne nejpozději na jaře.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Každý stát by měl poskytnout 1000 mužů

Miloš Zeman také zkritizoval návrh Evropské komise, podpořený českou vládou, že by měla vzniknout společná pohraniční stráž o 1500 mužích. Tento koncept je podle něj karikaturou a představil proto svůj pohled.

„To bude taková operetní armádička, která ničemu nezabrání. Když si vezmete vojenský potenciál členských zemí Evropské unie, tak kdyby každá z nich dodala tisíc mužů, což není moc, tak máte 28 tisíc mužů v pohraniční stráži, a to už je síla, se kterou se dá operovat,“ řekl v rozhovoru.

Turecko si prý peníze nezaslouží

Další chybu podle hlavy státu dělá vláda, když odsouhlasila pomoc Turecku, což prosazuje většina Evropské unie. Turecko by podle plánů EU mělo uprchlíky ideálně zadržet ještě na svém území. Tomu ale Miloš Zeman nevěří.

„Česká vláda dělá chybu, když souhlasí s poskytnutím 800 milionů korun Turecku, protože Turecko nemá fyzickou možnost zadržet dva a půl milionu migrantů na svém území,“ myslí si Zeman. „Je to plýtvání penězi,“ dodal.

Cesta do sněmovny: Podpořím Dienstbierův zákon

Miloš Zeman na novoročním obědě se šéfy komor českého parlamentu Janem Hamáčkem a Milanem Štěchem (oba ČSSD) ohlásil, že se vypraví do sněmovny během diskuze nad zákonem o obecném referendu. Ten připravil jeho sok v prezidentské volbě a Zemanův ne příliš oblíbený politik Jiří Dienstbier (ČSSD). Zeman ale překvapil a zákon chce podpořit.

„V Dienstbierově návrhu je to 250 tisíc lidí, mně to připadá jako příliš vysoké číslo. Ale já vás překvapím, chci ten zákon podpořit,“ řekl k tomu. Pravděpodobně tak ale navrhne jiný počet podpisů potřebných k vyhlášení referenda.

„Já skutečně nejsem člověk, který by osobní sympatie či antipatie vkládal do věcné roviny,“ poznamenal ke sporům s ministrem pro lidská práva a legislativu Zeman.

Prezident Zeman s manželkou Ivanou v pátek pořádali na Hradě ples. Podívejte se, jak si zatančili a co bylo v tombole: