Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Britští uprchlíci se bouří: Barví nám dveře na červeno, je to jako za nacistů!

Autor: ČTK - 
20. ledna 2016
23:30

Červeně natřené dveře více než stovky sociálních bytů, v nichž jsou v anglickém městě Middlesbrough ubytováni žadatelé o azyl, vyvolaly v zemi hlasitou veřejnou debatu. Někteří z uprchlíků pocházejících převážně ze Sýrie si stěžují, že se kvůli dveřím, výrazně barevně odlišeným od dalších bytů, stali terčem rasistických útoků. Ubytovací společnost podle médií tvrdí, že výběr barvy byl náhodný a neměl označit imigranty. Podle stanice BBC však slíbila, že dveře přebarví.

Na věc upozornil deník The Times, který otiskl obsáhlý článek popisující život žadatelů o azyl za červenými dveřmi, které jsou barevně odlišeny od bytů v těsném sousedství. Celkem 155 bytů pro uprchlíky z celkového počtu 168 patřících firmě Jonast poskytující sociální ubytování má dveře natřeny výraznou červenou barvou.

Někteří místní obyvatelé podle médií tvrdí, že tato barva má usnadnit sociálním pracovníkům orientaci. Ubytovací společnost podle médií tvrdí, že výběr barvy byl náhodný a neměl označit imigranty. Podle stanice BBC ale společnost slíbila, že dveře přebarví.

Několik uprchlíků však již na svých dveřích našlo xenofobní symboly nebo se setkalo s jinou formou útoků, k čemuž prý přispívá právě barevná odlišnost jejich dveří.

Když se podle The Times před nějakou dobou obyvatelé jednoho z bytů rozhodli kvůli nepříjemné situaci přetřít dveře na bílo, zanedlouho jim firma opět vrátila červenou barvu.

Náměstek britské ministryně vnitra pro imigraci James Brokenshire v reakci na debatu spuštěnou článkem prohlásil, že je situací vážně znepokojen a že ji prošetří jako údajnou diskriminaci ministerstvo vnitra.

Šéf firmy Jonast prohlásil, že barva byla vybrána náhodně a nemá cíleně označovat byty uprchlíků. Po vlně kritiky však ustoupil. „Ačkoli jsme nedostali v této věci žádné stížnosti od žadatelů o azyl, které ubytováváme, tak ve světle vzniklých obav Jonast souhlasil, že přetře dveře v oblasti, aby na nich žádná barva nepřevládala,“ uvedla ve středu v prohlášení globální bezpečnostní firma G4S, jíž Jonast dodává služby.

 

mandat ( 21. ledna 2016 10:35 )

Parazituji po cele Evrope, mnozi se jak mysi,terorizuji celou Evropu svym islamem a jeste si stezuji.My je zivime a jeste jim mame ustupovat ????????????

malinak ( 21. ledna 2016 00:00 )

 Vedi houby co to byl nacismus s ohaneji se tim. Avsak brzy to poznaji. Jsem zvedavej Co budou rikat potom. ..

Zobrazit celou diskusi