Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Záložní hranice proti uprchlíkům a Visegrád společně proti kvótám

Autor: ČTK, kle - 
19. ledna 2016
15:56

Na linii Bulharsko–Makedonie by měl vzniknout „záložní hraniční systém“, pokud se nepodaří posílit vnější ochranu schengenského prostoru. V úterý to řekl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Zdůraznil také potřebu společné evropské pobřežní a pohraniční stráže a dodržování dohod ze strany Turecka. Ministři vnitra zemí Visegrádu (V4) na schůzce v Praze pak opět odmítli povinné kvóty pro přerozdělování uprchlíků.

„Potřebujeme posílit vnější ochranu schengenské hranice, zřídit společnou evropskou pobřežní a pohraniční stráž,“ uvedl premiér. Záměr Evropské komise už v pondělí posvětila vláda.

Pokud nic z toho nezafunguje, tak musíme na linii Bulharsko–Makedonie vytvořit určitý záložní hraniční systém, připravit tam technická opatření tak, abychom byli schopni regulovat migraci tam, pokud se ji nepovede regulovat v Turecku nebo pokud se ji nepovede regulovat v Řecku,“ prohlásil Sobotka.

Cíl: Obejít nespolehlivost Řecka a Turecka

Podle ministerského předsedy spočívá řešení migrační krize primárně v tlaku na dohodu stran v Sýrii. „Bez odstranění války v Sýrii nebude odstraněna zhruba polovina motivace pro tu silnou migrační vlnu, která tady je,“ konstatoval Sobotka. Za nutné dále považuje, aby Turecko regulovalo migraci a bojovalo proti pašerákům lidí.

Česká republika je podle Sobotky připravena pomáhat ostatním. U Řecka nebo Itálie je ale problém, že jsou málokdy schopny říci, co pro ně konkrétně můžeme udělat, uvedl. Zejména Atény se kvůli nezvládání přílivu běženců stávají často terčem kritiky českých, ale i dalších evropských politiků. Při zřízení „záložního hraničního systému“, o němž mluvil Sobotka, by se Evropská unie nemusela na Řecko v tomto ohledu spoléhat.

Visegrád povinné kvóty dál odmítá

Ministři vnitra zemí Visegrádu (V4) v úterý ve společném memorandu opět odmítli povinné kvóty pro přerozdělování uprchlíků. „Země V4 nadále odmítají povinné závazné kvóty pro realokaci uprchlíků,“ oznámil ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) po schůzce s kolegy ze Slovenska, Maďarska a Polska. Ministři toto stanovisko zahrnuli do připraveného společného memoranda v úterý na návrh polského šéfa resortu vnitra Mariusze Blaszczaka.

Přitom to bylo právě Polsko, které v dosud posledním hlasování o kvótách V4 zradilo a nakonec bylo pro povinné přerozdělení uprchlíků.

V boji proti nelegální migraci je podle V4 prioritou spustit záchytná centra na vnější hranici EU, tzv. hotspoty. Ty by měly být zároveň detenčními zařízeními – uprchlíci by je neměli opustit, dokud nebude ověřena jejich totožnost.

„Tyto hotspoty musí fungovat ve formátu detenčního zařízení, kde budou migranti omezeni na pohybu a svobodě, než budou prověření,“ řekl Chovanec. Toto stanovisko potvrdil také jeho slovenský protějšek Robert Kaliňák. „Bojovat proti nelegální migraci bez toho, abyste je měli v detenčních zařízeních, je nemožné,“ uvedl.

Kaliňák také upozornil, že hotspoty by měly zabránit případům, kdy jsou uprchlíci zaregistrování na různých místech pod různými identitami nebo kdy nejsou registrováni vůbec. Zároveň by se mělo snížit riziko zneužití falešných syrských pasů.

Na fotografie z jednání se podívejte zde: