Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Uprchlická inspirace z Drahonic? Migranti v Norsku začali držet hladovku

Autor: mb, mts - 
19. ledna 2016
15:30

Skupina žadatelů o azyl zahájila v Norsku hladovku na protest proti údajnému špatnému zacházení ze strany norských úřadů a proti plánovanému vypovězení ze země. Hladovku kvůli údajným špatným podmínkám drželi uprchlíci i v Česku. Migranti v Drahonicích loni na podzim tvrdili, že se k nim ČR chová jako k „monstrům“.

Oslo už dříve uvedlo, že některé migranty, kteří do Norska přišli přes Rusko, pošle zpět. Většinou se prý jedná o lidi, kteří delší dobu žili v Rusku a mají povolení tam zůstat – nejde proto o uprchlíky.

K držení hladovky přistoupili migranti z azylového centra v provincii Finnmark, která leží na úplném severu Norska a sousedí s Ruskem. Do centra bylo v posledních dnech z jiných azylových středisek převezeno asi 70 běženců, zřejmě v rámci přípravy na návrat do Ruska.

„Cítíme se tady jako ve vězení

„Když nás sem přivezli, řekli, že nás vyslechnou pracovníci norského migračního úřadu, ale to se nestalo. Nedostali jsme žádné informace,“ postěžoval si jeden z migrantů Ramí Hadad, který o sobě tvrdí, že je křesťan původem z Jordánska.

„Cítíme se tady jako ve vězení. Nemůžeme vycházet ven ani dělat nic jiného. Všude je policie. Děti i dospělí nyní drží hladovku,“ dodal.

Syrští žadatelé o azyl, které o víkendu kontaktovala norská televize NRK, prohlásili, že jsou připravováni na návrat do Ruska. Současně vyjádřili obavy, že je ruské úřady pošlou zpátky do Sýrie.

Video Plná břicha hladovějících uprchlíků a jogurtové fiasko - Bára Horáková, Jan Brunclík, Matěj Šrám
Video se připravuje ...

Podle listu Aftenposten migranti varují, že odmítnou nastoupit do autobusů, které je mají převézt v nynější kruté severské zimě na druhou stranu hranice. Do Norska se dostali v průběhu podzimu na kolech.

Čeští hladovkáři si nechali vozit pizzu

Uprchlíci v Norsku postupují prakticky stejně jako běženci, kteří drželi hladovku v listopadu loňského roku v azylovém středisku Drahonice.

„Ve většině našich případů jsme snesli zadržení prvních 90 dnů, avšak další prodlužování našeho věznění zde již nesneseme. Prcháme před válkou, vězením a násilím a ocitáme se v nové válce a vězení. Každý z nás v naší vlasti ztratil někoho z rodiny nebo někoho blízkého. Tímto naším vězněním s námi jednáte, jako bychom byli nějaká monstra,“ tvrdili tehdy uprchlíci. Reportéři Blesku ale následně zjistili, že někteří z „hladovkářů“ si nechávají vozit pizzu přímo do areálu.