Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Merkelové poslali Bavoři autobus s uprchlíky. Ať krizi pocítí na vlastní kůži

Autor: ČTK, zst - 
14. ledna 2016
17:25

Bavoři se naštvali a poslali německé kancléřce autobus s uprchlíky. Nejvyšší představitel bavorského okresu Landshut totiž ve čtvrtek vypravil do Berlína autobus s běženci, které chce dopravit do kancléřství. Prý tak chce docílit toho, aby Angela Merkelová na vlastní kůži pocítila dopad uprchlické krize. Český premiér přitom ve středu označil postoj Bavorska za nejbližší tomu, který má na uprchlickou krizi Česko.

O záměru bavorské části informovala televize N24. Okresní rada Peter Dreier kritizuje postoj Berlína v uprchlické krizi. Podle něj spolková vláda považuje problém s příchodem běženců za vyřešený, protože se v posledních měsících výrazně snížil počet přicházejících lidí.

Kabinet si však prý neuvědomuje, že Bavorsko je uprchlíky přetíženo, protože se zatím nepodařilo zaregistrovat všechny příchozí, takže v největší spolkové zemi musí zůstat a nemohou pokračovat do jiných částí Německa.

Dreier vypravením autobusu s běženci do Berlína vyhrožoval už v říjnu. „Pokud by Německo přijalo milion uprchlíků, pak by jich podle matematického přepočtu připadalo na můj okres 1800. Ty přijmu, všechny ostatní pošlu autobusem na kancléřství,“ řekl tehdy. Nyní svou hrozbu splnil, když po desáté hodině dopoledne vyjel z Landshutu autobus s 31 běženci.

Běženci odjeli za Merkelovou dobrovolně

Bavorská vláda se snažila Dreiera od jeho záměru odradit. Zemská ministryně pro sociální věci Emilia Müllerová ho dokonce varovala, že jeho počínání je protiprávní. Podle Dreiera se však vše děje v rámci zákonů, protože všichni běženci byli s cestou do Berlína srozuměni a na cestu se vydali dobrovolně.

Autobus okresní rada zaplatil ze svého, nepoužil na jeho vypravení prostředky okresu. Podle televize n-tv ale ěženci před cestou nevěděli, že se stali součástí politicky motivované demonstrace. Podle zpravodaje si mysleli, že budou pouze standardně přesídleni do německé metropole. Kancléřce jsou prý vděční za to, že jim umožnila do Německa vstoupit.

Po příjezdu ke kancléřství běženci přestoupili do jiného připraveného autobusu, který je dopravil do jedné z berlínských ubytoven. Úřady neupřesnily, v jakém místě budou ubytováni. Příjezd uprchlíků provázela i malá demonstrace proti politice kancléřky a za uzavření hranic, podle televizních záběrů však na místě bylo víc novinářů než demonstrantů.

Do Německa loni přišlo zhruba 1,1 milionu běženců. Většina z nich vstoupila do země přes rakousko-bavorskou hranici, v říjnu to bylo až 10 tisíc lidí denně.

Pro Sobotku jsou Bavoři spojenci

Postoj Bavorska k migraci je pohledu České republiky dlouhodobě bližší než postoje západoevropských zemí – o tom je přesvědčen premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Řekl to po návštěvě továrny společnosti Siemens v bavorském Ambergu.

Ten názor na migraci, který má Bavorsko, je dlouhodobě bližší postoji české vlády nebo visegrádské skupiny (Česko, Slovensko, Polsko, Maďarsko),“ řekl Sobotka českým novinářům.

Bavorský premiér Seehofer, který je zároveň předsedou Křesťansko-sociální unie (CSU), patří na německé politické scéně k nejvýraznějším kritikům přístupu kancléřky Angely Merkelové. Německo podle něj letos musí změnit svou imigrační politiku, a to ve všech aspektech. Seehofer také trvá na tom, aby Berlín určil horní hranici pro přijímání běženců. V této souvislosti mluvil bavorský premiér o 200 tisících uprchlíků za rok.

Seehofer by do Prahy mohl přijet na pozvání českého premiéra v květnu na zahájení česko-bavorské zemské výstavy. V žertu ke své návštěvě podotkl, že s sebou do Prahy rovnou vezme uprchlíky, které má Česko podle unijních kvót přijmout.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi