Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

V Praze uctí uprchlíky, kteří zemřeli na cestě do Evropy. Při mši biskupa Malého

Autor: ČTK, simao - 
14. ledna 2016
19:00

„Jako diváci sledujeme smrt kvůli utonutí, zeslábnutí, násilí a ztroskotání,“ upozorňuje papež František před středečním Mezinárodním dnem migrantů. Mši za uprchlíky, kteří zemřeli při cestě do Evropy za lepším životem, bude sloužit o víkendu ve Vatikánu, jedna se však uskuteční i v Praze. Odslouží ji biskup Václav Malý. 

Mši za uprchlíky, kteří zemřeli na cestě do Evropy, bude 20. ledna v kostele sv. Václava ve Vršovicích sloužit biskup Václav Malý. ČTK o tom informoval mluvčí pražského arcibiskupství Aleš Pištora. Bohoslužbu doprovodí Smíšený sbor při kostele sv. Václava a doplní výstava věnovaná uprchlíkům.

V roce 2015 při pokusu překonat Středozemní moře na cestě do Evropy zahynulo více než 3700 lidí. Světově známým se však stal především příběh malého utonulého chlapce Aylana Kurdiho, jehož tělíčko vyplavilo moře na tureckou pláž.

Svět si totiž 17. ledna připomíná Světový den migrantů a uprchlíků. Tragická bilance jejich úmrtí při cestě do Evropy vyplývá ze zprávy, kterou zveřejnil Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky. Očekává se, že tento rok bude situace ještě horší.

Právě v neděli 17. ledna se shromáždí lidé i na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu. Očekávají se tisíce příchozích. Vystaven bude kříž vyrobený ze dřeva lodi z italské Lampedusy, požehnaný v roce 2014 papežem Františkem. Účastníci následně projdou Branou milosrdenství a zúčastní se mše svaté ve Svatopetrské bazilice.

Papež o migrantech: Ztráta byť jediného života je tragédií

K Mezinárodnímu dni migrantů a uprchlíků, který je letos součástí Roku milosrdenství, napsal papež František své poselství nazvané „Migranti a uprchlíci jsou pro nás výzvou. Odpověď dává evangelium milosrdenství“. Poukazuje v něm na dramatickou situaci mnoha lidí, kteří byli donuceni opustit své země.

„Lhostejnost a mlčení otevírají cestu ke spolupachatelství, když jako diváci sledujeme smrt kvůli utonutí, zeslábnutí, násilí a ztroskotání. Ať už v malých či velkých rozměrech, ztráta byť i jediného lidského života je vždy tragédií,“ píše hlava katolické církve.

Migranti podle něj hledají lepší život, jiný, než je chudoba, hlad, vykořisťování a nespravedlivé rozdělování zdrojů planety, jež by měly patřit všem rovným dílem. „Netouží snad každý po zlepšení svých životních podmínek a po získání čestného a legitimního životního standardu, který by pak sdílel se svými drahými?“ ptá se papež František.

mandat ( 15. ledna 2016 01:43 )

Jediny, co se mohlo komunistum schvalovat bylo to, ze netrpeli zadny nabozenstvi.Katolicky pijavice bych vypraskal.Islamsky obeti, snad nemaji nic spolecneho s katolikama.Je to jen ble, ble,ble.Katolici zneuzivaji deti,okradaji lidi a ted si snad budou hrat na svatousky ? Vite vubec,koli z tech ilegalu jsou zabijaci a teroristi ?Fotr toho naaranzovaneho utopeneho kluka prevazel lidi za penize,sam mel plovaci vestu a jeho deti a zena ne.Utopily se mu dve deti a manzelka,ale brecel jen za toho naaranzovaneho.Ted zalezl do Iraku a uziva si, vybral dost penez za prevpoz a ted nema zadne zavazky.Manzelek bude mit kolik chce a deti naseka take dost.

brunos ( 14. ledna 2016 19:14 )

To je o ničem.

Zobrazit celou diskusi