Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Svérázná finská domobrana proti migrantům: Vznikla ve jménu boha Odina

Autor: mb - 
14. ledna 2016
20:48

Radikální část finské společnosti zformovala svéráznou domobranu, která si říká „Vojáci Odina“. Chodí celí v černém. Hnutí má napříč Finskem stovky členů a chce prý „bránit“ zemi proti imigrantům. Ačkoliv pravicoví extremisté tvrdí, že nemají v úmyslu vyvolávat konflikty, policie se dívá na jejich aktivity s obavami.

„Dopálilo nás, když jsme se z Facebooku dozvěděli, že nově příchozí imigranti šmírují u bran základních škol malá děvčátka. Nacházíme se nyní v situaci, že ve Finsku existuje mnoho rozdílných kultur. To vyvolává obavy ve společnosti, tak jsme se rozhodli dát dohromady skupinu lidí,“ prozradil finským médiím Mika Ranta, jeden z organizátorů.

Vojáci Odina, jak si hnutí říká, chodí zásadně v černém a uprchlíky označují slovy jako „islámští vetřelci“. Lidem pak rozdávají materiály, které brojí proti běžencům. Cílem hnutí je bránit Finy, policie tak prý činí nedostatečně. Název si radikálové vybrali podle pohanského boha seveřanů Odina, původně boha války a smrti.

Policie ovšem aktivity Vojáků Odina rozhodně nevítá, finský ministr vnitra Petteri Orpo (46) podobnou aktivitu ostře odsoudil: „Hlídky různých hnutí v ulicích? To nese rysy extremismu, rozhodně to nezvyšuje bezpečnost. Dobrovolníci nemají žádné právo použít sílu.“

Radikálové tvrdí, že násilí vyvolávat nechtějí. „Nechceme na nikoho útočit, ale každý má právo na sebeobranu, pokud je napaden. V případě konfliktu se budeme bránit a pak zavoláme policii,“ řekl deníku Aamulehti jeden z Vojáků Odina.

Finsko loni přijalo zhruba 30 tisíc uprchlíků. I když je to ve srovnání s Německem, které přijalo milion běženců, zanedbatelné číslo, v přepočtu na hlavu se jedná o relativně velký počet. Finsko má pouhých 5,5 milionu obyvatel.

Policie též hlásí dvojnásobný nárůst počtu sexuálních útoků ve srovnání s rokem 2014. Národnost útočníků zveřejněna nebyla. O silvestrovské noci však policie přiznala, že podobně jako v Německu zaznamenala sexuální útoky na ženy „muži cizí státní příslušnosti“.

V souvislosti s uprchlickou krizí zaznamenali pravicoví extremisté nárůst popularity prakticky po celé Evropě. Demonstrace radikálů proběhly v Německu, ale třeba i v Polsku, kde muslimská komunita činí mizivé procento obyvatelstva.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi