Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Charlie Hebdo natvrdo. Z utonulého Ajlana udělali osahávače zadků

Autor: mb - 
14. ledna 2016
09:30

Bezvládné tělíčko kurdského chlapečka na pláži se stalo symbolem uprchlické krize. Francouzský satirický časopis Charlie Hebdo ovšem žádnou úctu k mrtvému dítěti neprojevil, malého Ajlana zakomponoval do karikatury a udělal z něj sexuálního útočníka z Kolína nad Rýnem.

„Co by z Ajlana asi vyrostlo? Osahávač zadků v Německu.“ Tak přesně touto nechutnou větou francouzský týdeník doplnil karikaturu, na které je vidět bezvládné tělíčko dítěte a dva muži, kteří pronásledují ženy. Nutno podotknout, že autoři „dospělého Ajlana“ nešetřili, na kresbě má až opičí rysy.

Karikatura okamžitě vyvolala vlnu nevole. „Tohle nemá se svobodou slova co dělat. Je to hnusné, rasistické, odporné,“ napsala uživatelka Sebnem Kastiyel na sociální síť Twitter.

„Tohle je chvíle, kdy si člověk uvědomí, že Charlie Hebdo jsou vlastně fašisté,“ odsoudila kresbu další uživatelka Monika Sarder.

„Je ne suis pas plus Charlie (Já nejsem Charlie). Nechutné zneužívání svobody slova,“ napsala pak Noor Asad v jasné narážce na protesty Je suis Charlie, které zachvátily Francii poté, co islamisté loni vystříleli redakci časopisu.

Otec malého Ajlana se mezitím vrátil do Sýrie, nyní žije v irácké části Kurdistánu. Při cestě do Evropy kromě Ajlana zemřel i jeho pětiletý bratříček a maminka.

Není to poprvé, co Charlie Hebdo vzbuzuje pobouření společnosti. Obzvlášť negativně např. v Rusku vnímali fakt, že si karikaturisté dělali srandu z teroristického útoku na letoun společnosti Kogalymavia v Egyptě, při atentátu zemřelo všech 217 lidí na palubě. „Nějak jsem si nevšiml, že by si dělali srandu z vystřílení své redakce!“ napsal tehdy jeden z rozhořčených uživatelů.

 

Připomeňte si teroristický útok na redakci Charlie Hebdo