Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Najímali si jako řidiče i chudé Češky. Druhého převaděče také vydají do Belgie

Autor: ČTK, simao - 
13. ledna 2016
15:01

V Belgii čelí obvinění z převaděčství migrantů. O vydání Čecha Zdenka Grundzy rozhodl soud v úterý, ve středu odklepl i vydání dalšího českého občana Petra Karlíka. V převaděčském gangu prý působil hlavně jako řidič, jinak si ale skupina měla podle policie najímat na tuhle pozici hlavně sociálně slabé Čechy. A Češky. Uprchlíky pak vozili do Velké Británie.

Do špinavého byznysu, který rozkvetl s migrační krizí, se podle belgického obvinění pustili Karlík, Grundza, další muž a jedna žena české státní příslušnosti, jenže úřadům jejich počínání neuniklo. A tak skupinu koncem loňského listopadu zadržel na základě eurozatykače Útvar pro odhalování organizovaného zločinu.

U pražského soudu se ve středu řešilo povolení pro vydání druhého z obviněných - Petra Karlíka – do Belgie. Právě odtud měla skupina pašovat před La Manche uprchlíky do Velké Británie.

ČTK uvádí, že vedle toho, že Karlík sám řídil vozy s migranty, prý také najímal další řidičky. Karlík je přitom v "oboru" známá firma, v Česku už byl v minulosti trestán za napomáhání k neoprávněnému pobytu na území republiky.

"Je zcela zřejmé, že pan předávaný už s podobným druhem jednání učinil zkušenost, i s tím trestněprávním následkem," konstatovala při odůvodnění dnešního usnesení předsedkyně soudního senátu Jarmila Löffelmannová. S předáním Belgičanům sice Karlík nesouhlasil, avšak práva podat stížnost se vzdal, takže usnesení pražského městského soudu je pravomocné.

Karlík je tak nyní obviněn z toho, že se jako člen organizované česko-albánské skupiny podílel na převážení migrantů na britské ostrovy již v letech 2013 až 2015.

Gang se údajně vedle nelegálního převozu lidí dopouštěl i nedovoleného překračování státních hranic a praní špinavých peněz. Muž trestnou činnost popírá, jeho právník poukázal na to, že klient vůbec nemá řidičské oprávnění, takže nemohl být ve skupině řidičem. 

Skupině pachatelů, která si prý jako řidiče vozů najímala sociálně slabé Čechy a Slováky, převozy údajně vynesly přes 13 milionů korun.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi