Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

„Angelo, zavři před migranty hranice.“ Část poslanců chce po Merkel ostrý řez

Autor: ČTK, mb - 
13. ledna 2016
12:10

Skupina poslanců konzervativní unie CDU/CSU kancléřky Angely Merkel (61) se snaží vynutit uzavření hranic pro uprchlíky. Ve středu o tom informoval deník Bild. Podle předsedy poslaneckého klubu CDU/CSU Volkera Kaudera však většina zákonodárců nadále podporuje politický kurz Merkel, která zavření hranic odmítá.

„Osoby, které do Německa nelegálně přicestovaly přes bezpečnou třetí zemi, musí být už na hranicích vráceny zpět, jak to předpokládá azylový zákon,“ uvádí se ve výzvě, kterou zatím podepsalo 40 z 311 poslanců CDU/CSU. Podpisy pod výzvu mohou zákonodárci připojovat ještě dva týdny, než o ní bude 26. ledna poslanecký klub hlasovat.

Kauder ve středu v televizi ARD prohlásil, že většina konzervativních poslanců podporuje kurz Merkel a s uzavřením hranic pro běžence nesouhlasí. Ve straně však podle něj jsou různé názory na to, jak letos dosáhnout výrazného snížení počtu přicházejících uprchlíků, o němž mluvila i kancléřka.

Policie v Bavorsku už začala vracet do Rakouska uprchlíky, kteří v Německu nechtějí požádat o azyl a pouze chtějí cestovat dál do skandinávských zemí. Od počátku roku takto policisté poslali zpět tisíce přistěhovalců.

Generální tajemník Křesťanskodemokratické unie (CDU) Peter Tauber také v deníku Rheinische Post vyzval k rychlejším deportacím odmítnutých žadatelů o azyl. Podle něj imigrační úřady denně rozhodnou o 2000 žádostech, z toho zhruba polovina je neúspěšná. Spolkové země proto podle něj mají povinnost zajistit denně na 1000 deportací.

Dosud byl počet odmítnutých žadatelů o azyl, které Německo vrátilo do země původu, výrazně nižší. Od ledna do listopadu 2015 země odsunula 18 400 osob, úřady nicméně připomínají, že někteří odmítnutí žadatelé odjeli i dobrovolně.

Do Německa loni přišlo 1,1 milionu běženců, nejvíc od konce druhé světové války. Podle Merkel se počet příchozích musí letos snížit. Hlasy po omezení imigrace ještě zesílily po silvestrovských incidentech v Kolíně nad Rýnem a v dalších městech, kde mladí muži sexuálně napadali a okrádali ženy. Podle policie jsou mezi podezřelými i běženci.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině