Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kvůli sexuálním útokům Němci ukázali na 19 lidí. Jde pouze o azylanty a migranty

Policie byla o silvetrovské noci bezmocná.
Policie byla o silvetrovské noci bezmocná.  (Autor: EPA, ČTK)
Autor: ČTK, kal - 
11. ledna 2016
12:20

Německá policie vyšetřuje kvůli sexuálním útokům v Kolíně nad Rýnem 19 lidí, všichni jsou cizinci. Deset jich žádalo o azyl, sedm pobývá v Německu nelegálně. Podle serveru Focus Online to v pondělí v zemském sněmu Severního Porýní-Vestfálska řekl ministr vnitra této nejlidnatější spolkové země Ralf Jäger.

Celkem se o silvestrovské noci shromáždilo u kolínského hlavního nádraží na tisíc mužů a z davu se následně vyčleňovaly skupiny, jejichž členové obkličovali ženy, sexuálně je napadali a okrádali je. „Jak výpovědi svědků, tak i zprávy od kolínské a spolkové policie naznačují, že se trestných činů dopouštěli téměř výhradně lidé přistěhovaleckého původu,“ řekl Jäger.

Nepřicházejí jen lékaři, ale i zločinci

Policii vyčetl závažné chyby, protože přímo o silvestrovské noci nepožádala o posily a následně o incidentu mlčela. Zdůraznil, že ze strany úřadů nepřišel žádný pokyn k tomu, aby vedení policie zamlčovalo informace o původu pachatelů a o tom, že mezi podezřelými jsou i běženci. „Musíme si uvědomit, že k nám nepřicházejí jen lékaři, inženýři a vědci, ale i zločinci,“ uvedl Jäger.

Spolkový ministr vnitra Thomas de Maizière v pondělí v Berlíně varoval před tím, aby německá veřejnost paušálně podezřívala ze zločinů všechny běžence. „Je však legitimní mluvit o původu pachatelů, nesmíme tady vytvářet spirálu mlčení. Je to i v zájmu běženců samotných, aby se rozlišovalo, kdo z uprchlíků je zločinec, a kdo ne,“ řekl.

Trestní oznámení kvůli silvestrovskému incidentu v Kolíně nad Rýnem podalo už 516 osob. Celkem 237 jich oznámilo sexuální napadení. Podobné incidenty se v menším rozsahu staly o silvestrovské noci také v Hamburku, ve Stuttgartu a v Düsseldorfu.

Zaorálek: Migranti musí dodržovat zákony

Podle českého ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka útoky v Německu dokazují, že je třeba dodržovat pravidla při přijímání uprchlíků. Evropská unie musí podle ministra zajistit, aby příchozí dodržovali zákony.

Ministr to zmínil při jednání se šéfkou evropské diplomacie Federikou Mogheriniovou. Zaorálek podotkl, že podobné útoky jednoznačně dokazují, jak je důležité při přijímání uprchlíků dodržovat pravidla. „Jsme povinni zajistit, že pokud přijímáme migranty, jsme zároveň schopni garantovat bezpečí v členských státech,“ řekl český ministr.
„Že pokud ti lidi přijdou, tak se stanou součástí normálního života a budou respektovat pravidla, která se týkají našeho normálního života, která jsme tu vytvořili,“ dodal.

 

V souvislosti s migrační krizí Zaorálek také připomněl dohodu EU a Turecka. EU se zavázala poskytnout Ankaře finanční pomoc a otevřít některé další kapitoly přístupových jednání, pokud Turci zajistí zmírnění přílivu uprchlíků. Podle Zaorálka tato dohoda zatím čeká na naplnění.