Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Sexuálně tu „špásovali“ Syřané, tvrdí německá policie. Útoky hlásí i Rakousko

Když dorazí policie na místo pozdě… Jedna z žen, které útočníci rozbili obličej lahví. Poté ji okradli.
Když dorazí policie na místo pozdě… Jedna z žen, které útočníci rozbili obličej lahví. Poté ji okradli.  (Autor: EPA/ČTK/FB - Jarmila Hluchá)
Autor: ČTK, kle - 
7. ledna 2016
20:40

Stovky žen na Silvestra v německých městech okradli a sexuálně napadli s velkou pravděpodobností žadatelé o azyl. „Většina kontrolovaných byli Syřané,“ přiznali němečtí policisté. Vedení policie ale informace o původu podezřelých i okolnostech zásahu zamlčuje, informuje deník Die Welt. Navíc se ukazuje, že k útokům došlo kromě Kolína nad Rýnem a Hamburku také v rakouském Salcburku a švýcarském Curychu.

V německých velkoměstech o poslední noci loňského roku velké skupiny mužů sexuálně napadaly a okrádaly ženy. Podle svědků to byli muži arabského a afrického vzhledu.

Kolínská policie podle Die Welt kontrolovala o silvestrovské noci asi 100 mužů, kteří se podíleli na sexuálních napadeních. Část z nich policisté předvedli na služebnu a krátkodobě umístili do vazby. „Jen malá část z nich byli Severoafričané, většina kontrolovaných byli Syřané,“ řekl listu jeden ze zasahujících policistů. „Většinou to byli žadatelé o azyl, kteří nedávno přicestovali. Předložili dokumenty, které se vydávají při podání žádosti o azyl,“ doplnil.

Vedení kolínské policie nicméně podle deníku zamlčuje informace o původu podezřelých i o okolnostech silvestrovského zásahu. Policejní prezident porýnského velkoměsta Wolfgang Albers dosud uváděl, že policisté totožnost podezřelých neznají a že v souvislosti s incidentem nebyl nikdo zadržen.

Die Welt také odmítl hypotézu vedení policie, že sexuální útoky sloužily jen k odvedení pozornosti od zlodějů. Podle zasahujících policistů mužům nešlo v první řadě o to, aby své oběti okradli. Hlavním motivem činu prý bylo „sexuální pobavení“, jak vypověděli ti z podezřelých, které policie zadržela.

Drama i ve Švýcarsku a Rakousku

Sexuální útoky proti ženám se o silvestrovské noci, ale i před ní a po ní, odehrály kromě Kolína nad Rýnem a Hamburku také v rakouském Salcburku a švýcarském Curychu. Podle agentur APA a AFP to ve čtvrtek sdělily tamní policie, podle nichž se postižené přihlásily s několikadenním zpožděním až poté, co média informovala o četných případech v Německu. Nejméně jeden provinilec byl zadržen.

„Policie nyní zjišťuje, zda šlo o organizované útoky nebo zda existuje spojení mezi jednotlivými útočníky či skupinami útočníků,“ sdělila v souvislosti s událostmi v Salcburku policejní mluvčí Valerie Hillebrandová.

Rakouská ministryně vnitra Johanna Miklová-Leitnerová slíbila, že policie všechny případy prošetří „s nulovou tolerancí“. „Jedna věc je jistá: My ženy si určitě nenecháme omezovat svobodu pohybu na veřejných místech,“ zdůraznila.

Jedna z napadených žen uvedla, že ji v noci ze Silvestra na Nový rok na Rezidenčním náměstí v centru Salcburku nevhodně osahávali dva neznámí muži. Patřili prý ke skupince osmi až deseti cizinců. Při obtěžování jí navíc ukradli mobilní telefon.

Sexuálně obtěžoval hodinu a půl po půlnoci na Nový rok rovněž na Rezidenčním náměstí jinou, 58letou, ženu 28letý Afghánec. Stejným způsobem dorážel na jiném místě v centru Salcburku 23letý Syřan na dvacetiletou turistku z Bavorska.

Obdobné nepříjemné incidenty se ale v tomto rakouském městě odehrály před i po Silvestru. Ve středu policisté zatkli 24letého Afghánce, který kolem třetí hodiny ráno v jednom hostinci sexuálně obtěžoval 28letou obyvatelku Salcburku.

Deník Österreich informoval, že už 26. prosince dvě hodiny po půlnoci napadla v Salcburku dvě dívky skupina 10 až 15 mladíků cizineckého vzhledu. Incident prý dříve neoznámily, protože si neuvědomily jeho závažnost.

Stížnosti na sexuální obtěžování a loupeže během silvestrovské noci přijala od středy i curyšská policie, podle níž jde o obdobné incidenty, jaké se odehrály v německých městech. Hlášeno je 25 případů oloupení, přičemž několik obětí oznámilo, že bylo napadeno a sexuálně obtěžováno. Šest žen prý uvedlo, že je obstoupilo a osahávalo „několik mužů tmavé pleti“, kteří se pak ztratili v davu.