Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Moře vyplavilo 21 utonulých uprchlíků, ve vlnách zemřely i děti

Autor: ČTK, sou - 
5. ledna 2016
11:17

Turecká policie oznámila, že na dvou různých místech na pobřeží Egejského moře dnes našla těla 21 migrantů. Mezi oběťmi údajně byly i tři děti. Jde o lidi, kteří se pokoušeli dostat na řecký ostrov Lesbos. Podle turecké agentury Dogan ztroskotaly v noci patrně dva čluny, které uprchlíky převážely.

Jedenáct těl utonulých bylo objeveno na pobřeží v okrese Ayvalik, zatímco deset dalších bylo nalezeno jižněji v okrese Dikili, sdělil agentuře Reuters činitel z místní velitelství tureckého četnictva. Podle zástupce pobřežních hlídek pátrají po případných přeživších v moři tři záchranné lodě a také vrtulník.  

Pobřežní hlídky a policie také kontrolují pobřeží v rámci pátrání po případných dalších obětech. Oba čluny ztroskotaly krátce po vyplutí. Lesbos byl nejbližším cílem v dané oblasti. Podle fotografií, které se objevily na Twitteru, měly některé oběti záchranné vesty.  

Podle mezinárodních organizací příliv uprchlíků z Turecka na řecké ostrovy i navzdory nepříznivému zimnímu počasí příliš neustává. Podle agentury DPA na sebe Řecko a Turecko vzájemně svalují zodpovědnost za to, že nejsou s to pohyb běženců omezit či vůbec kontrolovat. 

Ankara vyčítá Aténám, že nechtějí dovolit tureckým námořním silám plout řeckými teritoriálními vodami, což komplikuje kontrolní a záchranné operace. Řecká strana si zase stěžuje, že Turecko důsledně nekontroluje své pobřeží, z něhož migranti na gumových člunech vyplouvají. 

Řecký ministr pro migraci Janis Muzalas obvinil Turecko, že udržuje bezvízový styk s řadou arabských zemí, z nichž do Evropy pak míří ekonomičtí migranti. Zmínil se přitom zejména o Maročanech nebo Alžířanech, kteří se často objevují mezi běženci pocházejícími ze Sýrie zmítané občanskou válkou. 

Do Řecka loni podle OSN dorazilo po moři na 800 000 lidí. Jde tak o největší uprchlickou vlnu na starém kontinentu od druhé světové války. Více než 3700 lidí při pokusu dostat se do Evropy přes moře zemřelo.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi