Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Uprchlíci jsou šance do budoucna. Novoroční projev Merkelové doplní arabské titulky

Autor: kal - 
31. prosince 2015
06:38

Po pozvánce do Německa a společných fotografiích v uprchlických centrech čeká kancléřku Angelu Merkelovou (61) další krok ve sblížení s migranty. Její novoroční poselství, které o silvestrovském večeru odvysílá německá veřejnoprávní televize ZDF, doplní na internetu titulky v arabštině a angličtině. To proto, aby jejím slovům lépe rozuměl milion uprchlíků, kteří za letošek přicestovali do země.

Projev kancléřky Merkelové odvysílá ZDF na Silvestra v 19.15 a jeho otitulkované verze mají být k dispozici krátce poté na webových adresách arabic.zdf.de a englisch.zdf.de. Televize zdůvodnila titulkování právě vysokým počtem migrantů, u kterých očekává o slova Merkelové zájem.

V Německu se jen za rok 2015 zaregistrovalo přes milion uprchlíků. Merkelová v řeči přiznává, že integrace tolika lidí bude stát „čas, síly i peníze“. „Pokud to ale vezmeme za správný konec, je dnešní velký úkol přistěhovalectví a integrace tolika lidí šancí do budoucna,“ stojí v textu projevu, který bude přenášet veřejnoprávní ZDF. Je sice třeba poučit se z chyb minulosti, ale úspěšné přistěhovalectví podle Merkelové zemi vždy obohatilo - hospodářsky i společensky.

Tváří v tvář sílícím xenofobním a rasistickým náladám ve společnosti kancléřka ve zveřejněném textu projevu vyzvala obyvatele Německa, aby se nenechali rozdělit. „Je důležité, abychom nenaslouchali těm, kteří si s chladem či dokonce nenávistí v srdci chtějí uzurpovat němectví jen pro sebe a ostatní z něj chtějí vyloučit,“ dodala.

Český prezident Miloš Zeman má vánoční poselství už za sebou. 26. prosince vyslal vzkaz, který i bez arabských titulků obletěl svět. Proud migrantů připodobnil k organizované invazi a vzkázal lidem, že tato země je naše a nemůže být pro všechny.

Video  Vánoční poselství Miloše Zemana: „Tahle země není pro všechny!“  - TV Nova
Video se připravuje ...