Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vášáryová o strachu z uprchlíků: Jsme rozmazlení a nechceme se dělit

Autor: Jaroslav Šimáček - 
28. prosince 2015
20:00

České diváky pobavila o vánočních svátcích v nezapomenutelné roli v Postřižinách. Magda Vášáryová ale dnes místo rolí sbírá především politické body, i když sama tvrdí, že z politiky pomalu odchází. Coby poslankyně slovenské Národní rady nyní varuje především před strachem z uprchlíků. Jeho kořeny hledá i v nenaplněných očekávání některých lidí po sametové revoluci.

Magda Vášáryová v pořadu Interview ČT24 přiznala, že obdivuje například německou kancléřku a dceru pastora Angelu Merkel za její postoj k uprchlické krizi. „Musíme se naučit čelit těmto výzvám. To nebude ráj a padá představa, že už nikdy nebudeme mít žádné konflikty, všichni si budeme užívat a budeme jezdit na Bahamy,“ upozorňuje někdejší úspěšná herečka.

Nešlo přitom o první emotivní vystoupení Vášáryové, týkající se uprchlické krize. Tentokrát se pozastavila mimo jiné nad tím, kde se bere ve střední Evropě strach z uprchlíků. „To nemůžete pochopit, strach je iracionální. A hlavně je to strach střední Evropy, kde vlastně uprchlíci ani tak nejsou. S výjimkou Maďarska,“ uvedla Vášáryová.

Zmínila také, že se lidé zkrátka bojí všeho možného, čemu navíc často nerozumí. „Nejlepší je, když se bojíte něčeho, co vůbec neznáte. Lidé se bojí konce světa, páchají sebevraždy, rozdávají peníze, celá kultura strachu se teď vyvinula,“ řekla.

Jak z toho ven? Měli bychom se především vrátit k základním evropským hodnotám – ke svobodě, k pomoci druhým, míní Vášáryová. A nepodléhat přitom emocím a manipulaci. Jenže problém vidí i v tom, že je řada lidí se současným vývojem obecně nespokojená...

„Všimněte si dnes – každý, koho se ptáte, má pocit, že musí říct: ‚Ale já jsem si to představoval jinak, tu svobodu.‘ A já jim říkám: ‚A co jste si představovali? Že budeme mít všichni lodě na Jadranu?‘“ řekla v Interview ČT24 Vášáryová. 

„Jsme svým způsobem rozmazlení“

Slovenská politička uvedla, že nejsme zvyklí, že o demokracii musíme bojovat každý den, i když zítra nemusí být. Chceme se jen bavit a čekáme, že někdo udělá něco za nás. Stále jsme se prý ve střední Evropě nezbavili pocitu, že jsme za nic nebyli nikdy zodpovědní a jsme stále jen obětí „těch druhých“.

„Jsme svým způsobem rozmazlení. Uvědomte si, že dostáváme miliardy – vy korun českých, my eur –, na které jsme si nevydělali... Společnost si myslí, že je chudá, a máme pocit, že nemáme ještě dost... Obávám se, že někteří lidé nebudou mít nikdy dost. Nikdy. A víte, když máte kus chleba a nic jiného, tak ho jednoduše rozlomíte a dáte tomu druhému. Ale když máte bazén, je to trochu těžší pustit tam někoho jiného, aby se také vykoupal,“ dodala Vášáryová. 

„Bývalý komunista Fico chce jen křesťany? Směšné!“

Pozastavila se přitom i nad osudem 145 křesťanských uprchlíků, kteří zamířili na Slovensko z Iráku. Ohledně debaty, zda má Slovensko přijímat jen křesťany či také muslimy, vyjádřila své pobavení nad jednou absurditou.

„Nad tím je třeba se zasmát. Premiér Fico, bývalý komunista, nyní argumentuje, že my jen křesťany,“ uvedla v České televizi Vášáryová a označila to za postoj vhodný spíš do filmové či divadelní komedie. A to kvůli 40 letům šlapání po křesťanských hodnotách v době komunistického režimu. „Po 40 letech, kdy bylo křesťanství komunisty pošlapávané, se nyní obáváme o křesťanské hodnoty. Vždyť je to směšné,“ uvedla.

Strach z uprchlíků však rozděluje i společnost. Vášáryová proto varuje i před politickými chameleony, kteří sbírají na uprchlících body. Výzvy proti šíření strachu (jako byla v Česku třeba Výzva vědců) považuje za nutné.

„Každý, kdo má trochu odvahy, každý intelektuál, každý člověk, který dokáže něco povědět, každý kněz, každá matka, každá učitelka a učitel musí říct své a začít to brzdit. Je to velmi těžké, protože racionální argumenty vůči iracionálním představám jsou velmi slabý nástroj, ale musíme to udělat. Máme příklady z minulosti, že byli lidé, kteří to byli schopní udělat,“ míní Vášáryová.