Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

„Naše ženy prosím neznásilňujte.“ Norové mají pro migranty hodiny integrace

Autor: mb - 
23. prosince 2015
12:00

Počet sexuálních útoků a znásilnění ve skandinávských zemích v posledních letech prudce narostl. Norové proto přišli s prevencí – imigrantům vysvětlují, že žena může chodit sama po ulici a úsměv není pobídka k sexuálnímu styku. Lekce „slušného chování“ se ale nesou v politicky korektním duchu. Rodilý Nor Arne je násilník, zatímco běženec Hasan je čestný a oblíbený.

„Když někdo dostane chuť na ženu, tak se jí prostě zmocní. Nikdo ho za to trestat nebude, tedy aspoň ne policie,“ vysvětluje Abu Osman Kelifa (33), jak to chodí u něj doma v rodné Eritreji, a dodává: „Muži mají své slabosti, a když se někdo na vás usměje, je těžké se kontrolovat.“

Minisukně, alkohol a noční vycházky nejsou hřích

Kelifa ale patří mezi ty běžence, kteří se chtějí integrovat. Hodiny „slušného chování“ jsou totiž dobrovolné a zdaleka ne všichni uprchlíci možnosti využívají.

Eritrejec Kelifa už se více méně smířil s tím, že ženy můžou chodit v noci samy domů, pít alkohol, líbat se na veřejnosti nebo nosit minisukně. Dříve ho ale podobné jednání šokovalo, doma se takto prý chovají jen prostitutky. S čím se ale nemůže smířit je fakt, že manžel může být obviněn ze znásilnění manželky.

Zlotřilý Nor Arne a čestný Hasan

Norové sice učí uprchlíky „svému způsobu života“, ale velmi opatrně. Když totiž Hanne Kristin Rohde, šéfka oddělení norské policie, které má na starosti násilnickou trestnou činnost, prohlásila v roce 2011, že existuje „nezpochybnitelná statistická spojitost“ mezi případy znásilnění a neevropskými imigranty, snesla se na její hlavu vlna kritiky. „Je to kulturní problém. Je tu hodně mužů, kteří si nemyslí, že má žena nějakou hodnotu.“

Norské policistce dává s odstupem několika let za pravdu Petr Isdal z organizace Alternativa k násilí, která kurzy „slušného chování“ pořádá. „Mnoho uprchlíků pochází ze zemí, kde je žena majetkem muže. Musíme jim pomoct přizpůsobit se nové kultuře,“ říká Isdal.

Aby se imigranti mohli co nejrychleji integrovat do norské společnosti, v pěti hodinových lekcích jim na příkladech vyučující Norové vysvětlují správné vzorce chování od těch špatných. Jako ten zlý vystupuje fiktivní Nor Arne, který si žen vůbec neváží. To čestný Hasan je pravým opakem zlotřilého Nora. Podobné hodiny integrace chtějí zavést i Dánové, Němci už imigrantům hodiny „slušného chování“ nabízejí.

Problémy se znásilňováním žen sužují nejen Norsko, ale i další skandinávské státy. Vůbec nejhorší situace je ve Švédsku. Podle amerického think-tanku Gatestone Institute vzrostl počet znásilnění za posledních 40 let o neuvěřitelných 1 472 procent. Stockholm se tak stal „hlavním městem znásilnění“ v Evropě. Podle odpůrců multikulturalismu je to jasný důkaz negativního důsledku masivní imigrace v posledních několika desetiletích. Kritici namítají, že není možné zjednodušeně spojovat imigraci a počet sexuálních napadení. Policejní statistiky neberou v potaz původ pachatele, děti imigrantů jsou beztak považovány za Švédy.