Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Němci hledají 12 běženců s pasy z dílny ISIS. A do Evropy přišel milion migrantů

Autor: ČTK, mb - 
22. prosince 2015
11:50

Německé zpravodajské služby u skupiny migrantů na svém území odhalily falešné syrské cestovní pasy. Pasy podobné těm, které se našly na místech pařížských teroristických útoků z 13. listopadu. S odvoláním na zdroj ze spolkové vlády o tom v úterý informoval německý deník Bild. Důkladně kontrolovat všechny utečence je značně obtížné, do Evropy letos dorazil už více než milion migrantů. Informovala o tom Mezinárodní organizace pro migraci (IOM).

Na území Německa se v současnosti nachází asi 12 lidí, kteří se prokázali pasy z padělatelské dílny ve východosyrském městě Rakka. Tyto cestovní doklady prý přitom vykazují stejné padělatelské postupy jako ty, které se nalezly u těl dvou sebevražedných atentátníků z Paříže.

Milionová hranice padla v pondělí

Podle deníku Bild němečtí zpravodajci v současnosti netuší, kde se majitelé falešných pasů nacházejí. Úřady prý nemají k dispozici ani jejich otisky prstů, které se u většiny příchozích běženců odebírají při registraci.

Podle zářijových informací Spolkového úřadu pro migraci a uprchlíky (BAMF) se při vstupu do země nepodařilo zaregistrovat asi 290 tisíc lidí. Hlavním důvodem je přetížení příslušných úřadů. Do Německa letos dorazilo už více než milion běženců.

Milionová hranice podle IOM padla už v pondělí. Oproti loňskému roku vzrostl celkový počet migrantů přicházejících do Evropy téměř čtyřnásobně.

Zhruba 816 tisíc lidí přitom do Evropy přišlo přes Turecko a Řecko a většina z nich se následně vydala po takzvané balkánské stezce dál do západní a severní Evropy.

Ze Sýrie prchlo letos do Evropy asi 455 tisíc lidí, dalších 186 tisíc uprchlíků dorazilo na kontinent z Afghánistánu.

Touha po bezpečí a lepším životě v Evropě stála život téměř 3700 lidí. Většina z nich utonula při pokusu překonat Středozemní moře ze severní Afriky do Itálie či Egejské moře z Turecka na řecké ostrovy.

Německo se stalo cílovou zemí pro uprchlíky nejen z Blízkého východu a severní Afriky, ale například i z balkánských zemí, hlavně z Albánie, Černé Hory či Kosova.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi