Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Klaus tepal Brusel za uprchlíky: Evropští lídři sami pozvali migranty

Autor: Václav Lang - 
21. prosince 2015
13:10

Český exprezident Václav Klaus promluvil na konferenci věnované zesnulému polskému prezidentovi Lechu Kaczyńskému. A neopomněl otevřít svá dvě stěžejní témata: kritika bruselské unifikace a evropské imigrační politiky. Prohlásil například, že evropští politici sami pozvali migranty na starý kontinent, kde na ně čekala „smrtící“ ideologie multikulturalismu.

„Kdyby byl Lech Kaczyński dnes s námi, Polsko, střední Evropa a celá Evropská unie by byly jiné. Předpokládám, že by byl velmi rezolutně proti nejnebezpečnějšímu fenoménu současnosti, kterou je obří migrační vlna,“ prohlásil Klaus v pondělí ve Varšavě.

Migrační vlna podle něj představuje vážné ohrožení Evropy a Kaczyński by prý na rozdíl od evropských politických elit věděl, že se jedná o problém Evropy, nikoli Blízkého východu nebo severní Afriky. Podstatou celého problému je podle něj „tolerovaný, často přímo iniciovaný a někdy dokonce spoluorganizovaný“ pochod migrantů do Evropy. „To je přesně to, co evropské multikulturalistické, kvazi-progresivistické, zcela nezodpovědné politické elity dělají,“ rýpnul si.

„Tito migranti byli dlouhou dobu implicitně zváni štědrou a paternalistickou evropskou sociální politikou, zrušením vnitřních hranic Evropy, neschopností EU bránit vnější schengenské hranice, přijetím smrtící a destruktivní ideologie multikulturalismu a chybně orientovaného a chápaného milosrdenství. To by samo o sobě stačilo. Migranti byli ale navíc explicitně pozváni jistými evropskými politiky. Jsem si jist, že prezident Kaczyński by byl zásadně a hlasitě proti,“ prohlásil.

Brusel zkritizoval také za „zbytečnou a nedobrovolně vnucovanou unifikaci evropského kontinentu“. Zatímco Kaczyński byl podle Klause víc propolský, on sám zase antievropský.

„Být pro něco je obvykle lepší, než být proti něčemu. To dávalo prezidentu Kaczyńskému nezbytnou sílu a zajišťovalo mu to silnou politickou podporu jeho spoluobčanů. Moje kritika EU byla abstraktnější, teoretičtější, koncepčnější, obtížnější pro porozumění,“ uvedl.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi