Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Mami, to je sníh?“ Uprchlíci vyměnili syrské peklo za polární kruh

Autor: Jaroslav Šimáček - 
21. prosince 2015
06:05

Dostali se daleko od svých domovů. A navíc do prostředí, o kterém ani nesnili, možná ani pořádně nevěděli. Skupinkám uprchlíků nejen ze Sýrie poskytli Švédové azyl v horském hotelu za polárním kruhem. Na rozdíl od Česka jsou tam závěje sněhu. Ten některé syrské děti vidí vůbec poprvé. Jak prozrazuje švédská zdravotní sestřička, jejich rodiče však mají nezřídka obavy: Nemůže jejich ratolesti takový chlad zabít?

Docestovali až 200 kilometrů za polární kruh. Vlak je totiž dovezl do švédského lyžařského střediska Riksgränsen. Na zimní radovánky ale nemají uprchlíci zrovna dvakrát pomyšlení. Vzpomínají na své domovy, mají válečná traumata, trpí nespavostí. Ale jsou rádi, že náročnou cestu zvládli, že přežili.

Z vlakového nádraží se pěšky a v teniskách brodili sněhem do hotelu, kde v lobby visí varování před sněhovou bouří. Někteří na sníh vyzráli – igelitovými taškami omotanými kolem bot...

Desetimilionové Švédsko je přitom jednou ze zemí, které čelí rekordnímu přílivu žadatelů o azyl. Stalo se pro uprchlíky vyhledávanou destinací. Od ledna do listopadu o azyl pořádalo téměř 150 000 lidí. Když švédský premiér Stefan Löfven oznamoval spolu s vicepremiérkou Åsou Romson, že Švédsko bude muset zavést rozsáhlé pasové kontroly a výrazně zpřísnit vstřícnou azylovou politiku, vicepremiérka se rozbrečela.

Zajímavý pohled mezi uprchlíky ve Švédsku a na problémy s jejich ubytováváním přinesla nyní ve své reportáži agentura Reuters. Do mrazivého Riksgränsenu, kde teploty klesají v tuto dobu až k minus 30 stupňům Celsia, dorazilo na šest stovek uprchlíků ze Sýrie a Afghánistánu. Jsou tam tak trochu odříznutí od civilizace, dvě hodiny od nejbližšího města. Když se počasí uklidňuje, vyráží dospělí i děti odhrabávat sníh.

„Prosím, zapněte znovu slunce“

Venku na mrazu kouří skupinka lidí včetně muže, který reportérovi ukazuje fotku s manželkou a dcerou, jak si kdysi užívali na pláži v přímořském syrském městě Latakia. „Prosím, zapněte znovu slunce,“ říká s mrazem zkřehlým úsměvem při pohledu na švédský sníh. „Tohle místo je jako pustý ostrov. Je obklopeno hradbou hor. Mnoho lidí si myslí, že v takovém mrazu mohou jejich děti umřít,“ prozrazuje zdravotní sestra Åsa Henriksson.

Postaráno je však o uprchlíky v rámci možností dobře. Nejen o potravu pro tělo, ale i pro duši. Protože je mezi uprchlíky mnoho žen s dětmi, pomohl ředitel Sven Kuldkepp zřídit v prostorách horského hotelu provizorní školu, dětem opatřil i nějaké ty sáňky navíc. Dospělí mohou trávit čas v původně společenské a relaxační místnosti – podložky na jógu však nyní slouží k modlení. K dispozici je velká jídelna, ale třeba také posilovna.

Uprchlíci ve švédském Riksgränsenu: Selfie na sněhu Uprchlíci ve švédském Riksgränsenu: Selfie na sněhu | Reuters

Často však jen tak posedávají na chodbách. Ve skupinkách anebo sami – se svými smartphony. Jedním ze symbolů uprchlické krize. A důležitým komunikačním prostředkem, který uprchlíkům udržuje přehled o jejich cestě, ale i kontakt s lidmi, které museli opustit.

Švédsko rozšiřuje hraniční kontroly

Nyní uprchlíci doufají, že ve Švédsku dostanou azyl. Což je ostatně i případ syrského kuchaře Waela al-Shatera, který se rád zapojil do dění v tamní kuchyni. Zaplatil 1200 dolarů pašerákům za to, že se se svou ženou-učitelkou angličtiny dostal do Řecka. A pak následovala pouť až na daleký evropský sever.

„Neměl jsem jinou možnost než odejít nebo se připojit k zabíjení. Nebo protestovat a být zabit. Musel jsem odejít,“ říká muž ze syrského Homsu. I on patří mezi ty, kdo již ztratili naději na návrat. „Neexistuje snad žádná lidská bytost, která nesní o návratu do své země. Ale když přijde na Sýrii, je to prostě nemožné. Plánujeme naši budoucnost ve Švédsku,“ řekl Syřan agentuře Reuters.

Uprchlíci ve švédském Riksgränsenu: Ubytovali je v horském hotelu. Uprchlíci ve švédském Riksgränsenu: Ubytovali je v horském hotelu. | Reuters

Švédové se však přílivu migrantů obávají, švédská vláda by ráda silnou vlnu migrantů omezila. Švédský parlament i proto minulý týden schválil zákon, který umožňuje provádět pohraniční kontroly ve všech dopravních prostředcích. Tedy nejen ve vlacích, jako tomu bylo doposud, ale třeba i v autobusech či lodích z Německa a Dánska. Nařízení vstupuje v platnost právě 21. prosince.