Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Tajný krizový plán Německa. Kvůli návalu uprchlíků chce uzavřít hranice

Autor: mb - 
10. prosince 2015
13:05

Němci uzavřou hranice a uprchlíky do své země nebudou dále pouštět, tisíce běženců pošle Berlín zpátky do evropských zemí, odkud imigranti přišli. Takový je podle německého deníku Bild krizový plán německé vlády pro případ, že nával uprchlíků přestanou naši západní sousedé zvládat.

Na spuštění krizového plánu bylo podle deníku Bild na spadnutí v září, když policie dostala následující příkaz: „Občané třetích zemí (uprchlíci, pozn. red.) musí být odmítnuti, vstup do země jim nebude umožněn, a to ani v případě, že jsou žadatelé o azyl.“

Příkaz prý nicméně na poslední chvíli zrušila po rozhovoru s ministrem vnitra Thomasem de Maizièrem (61) německá kancléřka Angela Merkelová (61).

Krizový plán má být spuštěn v případě, že se nepodaří snížit počty běženců mířících do Německa. Maximální počet imigrantů, které Berlín dokáže za rok přijmout, je prý 400 tisíc. Letos ovšem dorazil do Německa rovný jeden milion lidí.

Hranice se mají uzavřít i v případě, že se nepodaří najít „evropské řešení“ uprchlické krize. Pojmem „evropské řešení“ se myslí uprchlické kvóty, kdy by se imigranti rozesílali po celé Evropě podle schématu navrženého Bruselem. Uprchlické kvóty mimo jiné odmítá i Česká republika.

Uzavřené německé hranice by ale znamenaly nejspíše obrovské problémy pro sousední státy. Je málo pravděpodobné, že by se uprchlíci dobrovolně vrátili např. do Řecka, a na hranicích by tak mohlo dojít k protestům, kterých by se účastnily tisíce uprchlíků ze severní Afriky, Blízkého východu a dalších neevropských oblastí.

Uzavření hranic by navíc prakticky znamenalo konec schengenského prostoru. Německo není jediný stát, který má údajně takovýto krizový plán. Podobnou možnost zvažuje například i Česká republika.

Mluvčí německé vlády Steffen Seibert ale již informace německého deníku Bild popřel. „Informace Bildu nejsou přesné,“ prohlásil Seibert. Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier (59) však ve čtvrtek prohlásil, že buď budou země EU vzájemně solidární při řešení uprchlické krize, nebo na hranicích znovu budou stát ploty a závory.