Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Migranti hledali díru v plotě. Pohraničníci je zpacifikovali slzným plynem

Autor: ČTK - 
2. prosince 2015
17:35

S nasazením slzného plynu zabránila makedonská pohraniční policie ve středu ráno asi dvěma stovkám migrantů, aby ilegálně přešli hranici z Řecka. Uprchlíci se snažili překonat plot, který v uplynulých dnech Makedonie na své hranici postavila, aby zbrzdila příval lidí mířících z Blízkého východu, Asie a z Afriky přes její území na západ Evropy.

Srbská média uvedla, že skupina prošla od přechodu Gevgelija několik kilometrů kolem hraničního plotu a hledala, kudy by se mohla dostat na druhou stranu. V jednom místě se pokusila bariéru překonat, ale střetla se s makedonskou policií, která jim záměr i s nasazením slzného plynu překazila.

Většinu této skupiny prý tvořili Pákistánci, kterým makedonské úřady vstup do země odmítají povolit. Makedonie od poloviny listopadu totiž umožňuje průchod přes své území jen uprchlíkům ze Sýrie, Afghánistánu a z Iráku. Ostatní, označovaní za ekonomické migranty, jsou posíláni zpět.

Makedonská policie tvrdě zakročila proti migrantům na hranicích. Makedonská policie tvrdě zakročila proti migrantům na hranicích. | Reuters

Proti uprchlíkům třímetrový plot

V zájmu lepší kontroly byl kolem přechodu Gevgelija postaven zhruba osm kilometrů dlouhý a tři metry vysoký plot. V případě nutnosti jsou prý úřady připraveny tuto bariéru prodloužit.

Podle obhájců lidských práv makedonské úřady do země nevpouštějí ani běžence, kteří nemají žádné dokumenty nebo kteří jsou podezříváni, že si obstarali falešné doklady. Ty se prý dají na černém trhu v Řecku obstarat za 100 eur (2700 Kč).

Makedonská policie tvrdě zakročila proti migrantům na hranicích. Makedonská policie tvrdě zakročila proti migrantům na hranicích. | Reuters

Makedonská agentura MIA dnes uvedla, že za uplynulých 24 hodin smělo do Makedonie vstoupit 2695 cizinců, z nichž bylo 1207 mužů, 542 žen a 946 dětí. Syřanů z toho bylo 1190, Afghánců 979 a Iráčanů 526.