Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Sophiina volba uprchlíků: Na cestě do Evropy rozhodují, které z jejich dětí zemře

Autor: Jaroslav Šimáček - 
2. prosince 2015
14:45

Je to uprchlická Sophiina volba. Uprchlíci při své cestě do Evropy mnohdy zažívají hororové okamžiky. U záchranných člunů se musí rozhodnout, které jejich dítě přežije, které zemře. Nedokážou vždy zachránit všechny. Se smutným svědectvím vystoupil v Praze při křtu knihy Přes moře jeden z imigrantů. Přišel sám od sebe, tísnil se v davu zájemců o knihu. A pokorně děkoval za pomoc, kterou někteří Evropané poskytují.

„Jsem uprchlík,“ pronesl postarší muž původem z Palestiny na křtu knihy „Přes moře“ s podtitulem „S uprchlíky na cestě do Evropy“. „Jste vítán,“ reagoval Stanislav Krupař, uznávaný fotograf, který se podílel na vzniku knihy, a sklidil potlesk.

Společně s německým novinářem Wolfgangem Bauerem podnikl Krupař dobrodružnou cestu v přestrojení společně s uprchlíky ze Sýrie. Vydali se s nimi přes Středozemní moře. Jižní cestou z Egypta, nikoli tou balkánskou.

Plavili se s nimi ve člunu i rybářské lodi s rybáři-pašeráky na moři a načerpali při tom neskutečné (nebo spíše až příliš skutečné a syrové) životní zážitky. Setkali se s převaděčskými gangy, prošli si vězením v Alexandrii, odkud jim pomáhaly německé a české tajné služby. Do styku ale přišli také s těmi, kteří se rozhodli uprchlíkům pomáhat.

Rozhodni se, které dítě zachráníš...

Při sérii dotazů na jejich knihu však zaujalo i vystoupení muže z davu, palestinského uprchlíka, který žil v syrském Homsu. „Evropská unie dělá hodně pro uprchlíky, největší problém jsou ale arabské státy, které toho mnoho neudělaly,“ děkoval imigrant za pomoc Evropanů a naopak poukázal na apatii bohatých zemí arabského světa.

Pozastavil se také nad lidskými tragédiemi. Nad Sophiinou volbou těch, co mají děti, ale nemají dostatek sil a možností, aby zachránili všechny. I mezi svými přáteli zná „rodiče, kteří v lodích v jedné minutě museli udělat rozhodnutí, které jejich dítě zemře a které přežije,“ bral dech návštěvníkům křtu, kterých se v malém prostoru sešlo opravdu mnoho (včetně známých tváří typu dalšího fotografa Jana Šibíka), ani nedutali. „Museli se rozhodnout mezi svými dětmi,“ umocnil svá slova smutně Palestinec.

Křest knihy navštívil i kmenový reportér Die Zeit a uznávaný německý novinář Wolfgang Bauer. Syrskému konfliktu se věnuje od začátku války. „Tenkrát jsme netušili, jakou důležitost tohle téma získá,“ říkal o dobrodružné cestě, kterou s českým kolegou Krupařem podstoupili.

Křest knihy Přes moře: Zleva německý reportér Wolfgang Bauer, Syřan Amar, český fotograf Stanislav Krupař a kmotra knihy, novinářka Petra Procházková Křest knihy Přes moře: Zleva německý reportér Wolfgang Bauer, Syřan Amar, český fotograf Stanislav Krupař a kmotra knihy, novinářka Petra Procházková | Foto Blesk - Jaroslav Šimáček

Němec Bauer vysvětloval, že chtěl udělat něco pro to, aby lidé ve střední Evropě pochopili, proč lidé ze Sýrie utíkají. Proč riskují své životy na otevřeném moři, proč se vydávají do rukou pašeráků. A také aby na základě pochopení lépe imigranty přijali. „Abych byl upřímný, řada lidí v Německu se o to dříve nestarala,“ přiznal. „Zažil jsem těžké bombardování, jaké jsem v životě neviděl... Viděl jsem již hodně válek, ale tahle je nejhorší,“ uvedl válečný reportér.

Okamžiky při plavbě přes oceán popisoval jako „horor“ a „hrůzu“. „Mnoho lidí zemřelo v oceánu, lidé umírají, zatímco tu sedíme... Doufám, že naše společnost bude schopna najít řešení, řešení bez zabíjení a mrtvých těl ve vodě,“ říká Bauer. 

Syřan Amar: Ztratili domovy i naději na návrat

Dalším ze zahraničních hostů křtu byl i Amar. Hlavní hrdina knihy. Neocenitelný tlumočník, který Bauerovi s Krupařem překládal cestou do Evropy. Od března žije s manželkou a třemi dcerami ve Frankfurtu. Do Prahy zavítal poprvé.

„Na cestu se zoufalými Syřany, kteří prchají do Evropy, jsme se chystali půl roku. Museli jsme vytvořit falešnou identitu běženců z Kavkazu, protože za Araby jsme se vydávat nemohli. A také najít společného člověka, ke kterému se přidáme. Našli jsme ho v Amarovi, který se stal nejen naším průvodcem, tlumočníkem a hrdinou naší knihy, ale, po tom všem, i životním přítelem,“ uvádí v předmluvě oceňované knihy fotograf Krupař. Se svými fotkami sklidil úspěch i on – v soutěži Czech Press Photo vyhrál v kategorii Reportáž.

„Nikdo nechce opustit svůj domov. Přicházejí sem, protože ztratili své domovy a protože ztratili i víru na možný návrat. Ztratili veškerý majetek, zhruba šedesát sedmdesát procent země bylo zničeno. Sýrie je přitom hezká země, lidé tam měli domy, rodiny, práci,“ vyprávěl na křtu knihy Amar.

Video Syřan Amar promlouvá o tom, proč lidé utíkají z jeho vlasti. - Blesk - Jaroslav Šimáček
Video se připravuje ...

Jenže konflikt v Sýrii se táhne již pátým rokem, miliony lidí skončily v uprchlických táborech, statisíce jich zemřely. Před Evropou podle Bauera leží jedna z největších výzev od konce 2. světové války. Řešení je podle něj jediné. Zastavit válku v Sýrii a Iráku, ale především... „Přijmout je jako civilizovaní lidé, aktivovat naše sociální síly, investovat peníze do integrace, do jazykových kurzů apod. Řada z nich je vysoce vzdělaná, potřebují jen znát místní jazyk, poté budou připraveni začít znovu,“ dodal Bauer. Kmotrou knihy Přes moře se stala novinářka Petra Procházková, která ocenila její kvality. Sama podstoupila cestu s uprchlíky z Turecka do Řecka.