Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

„Ti, co řezali hlavy, odjeli do Evropy,“ vzkázal Čechům syrský prezident Asad

Podle syrského prezidenta Bašára Asada podporuje Západ teroristy.
Podle syrského prezidenta Bašára Asada podporuje Západ teroristy.  (Autor: EPA)
Autor: mts - 
1. prosince 2015
21:40

Jakmile přestane Západ podporovat teroristy, nastane v Sýrii mír. V rozhovoru pro Českou televizi to uvedl syrský prezident Bašár Asad. Podle něj je nemožné porazit terorismus, dokud bude Francie a další země dodávat těmto lidem zbraně. Asad naopak pochválil Rusy. „Zatímco oni berou boj proti terorismu vážně, útoky Francouzů na Islámský stát po útocích v Paříži měly jen uklidnit cítění Francouzů,“ tvrdí. Asad zároveň varuje, že mezi uprchlíky je schovaná i řada teroristů.

V Sýrii zemřelo po bojích už 250 tisíc lidí. Podle Asada za to mohou i západní země. „To je výsledek toho, když máte mnoho teroristů podporovaných řadou organizací a Západem. Nejsou to jen teroristé pocházející zevnitř Sýrie, přicházejí z více než 100 zemí světa. Chtěli ze Sýrie udělat centrum terorismu. Kdybychom nebránili svou zemi, to číslo (mrtvých) by bylo mnohonásobně vyšší,“ uvedl prezident.

Že boj Západu proti terorismu není účinný, dokazuje podle Asada to, že Islámský stát a počet rekrutů z celého světa se zvýšil. „Zatímco počínaje účastí Rusů v tom samém takzvaném boji proti terorismu jsou Islámský stát, al-Nusrá a další teroristické organizace na ústupu,“ pochválil ruské přátele.

Rusové spolupracují se syrskou vládou a armádou. Naopak ostatní bombardují ze vzduchu, což Asad považuje za neúčinné. „Nemůžete zničit terorismus ze vzduchu. Jak dlouho se o to Američané snaží v Afghánistánu? A dosáhli po 12 letech něčeho? Ničeho,“ připomněl.

Západ navíc podle Asada „živí“ teroristy tím, že dodává zbraně Saúdské Arábii. „Nemůžete bojovat s terorismem, zatímco podporujete teroristy dodávkami zbraní a spojenectvím s největšími podporovateli terorismu ve světě – Saúdskou Arábií,“ rozčílil se.

Mezi uprchlíky jsou teroristé, tvrdí Asad

Asadovi je líto každého Syřana, který ze země odešel, protože tím stát ztrácí lidské zdroje. Varuje ale Evropu, že ne všichni uprchlíci mají dobré úmysly.

„Samozřejmě mezi nimi máte infiltrované teroristy, to je pravda. Ale kolik, to je těžké říct. Taková je realita a na internetu najdete důkazy, fotky a videa, které dokazují, že někteří, kteří zabíjeli lidi tady a někdy tu řezali i hlavy, odjeli do Evropy jako mírumilovní občané,“ uvedl Asad.

Ten zároveň pochválil Česko, jak se ve vztahu k Sýrii chová. Mimo jiné na rozdíl od řady ostatních zemí nezavřelo ambasádu.

„Během krize většina evropských zemí přijala západní propagandu proti tomu, co se dělo v Sýrii. Vaše země zachovala v tomto vztahu rovnováhu. To neznamená, že podporujete syrskou vládu nebo syrského prezidenta, znamená to, že hrajete roli, kterou by každá vláda měla hrát,“ uzavřel syrský prezident.