Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V Drahonicích budou křesťanské Vánoce. Ježíšek migrantům nadělí kabát a tabák

Autor: kle - 
1. prosince 2015
05:00

Desítky migrantů stráví vánoční svátky v detenčním zařízení v Drahonicích. Budou mezi nimi jak muslimové, kteří Vánoce neslaví, tak občané dalších vyznání například z Ukrajiny. V Drahonicích bude připraven vánoční stromeček a křesťanští dobrovolníci se chystají „podělit se o náš svátek“, jak potvrdil Blesku evangelický duchovní Alexandr Flek. Nejvděčnějšími dárky jsou podle něj oblečení a samozřejmě tabák.

Detenční zařízení v Drahonicích má kapacitu 240 lidí a je určeno výhradně pro muže, kteří nezískají v ČR azyl a čekají na vyhoštění. S nastávajícími zimními měsíci a zpřísněnou ochranou nejen českých hranic počty nově zadržovaných migrantů klesají. Zatímco před 14 dny jich bylo jen v Drahonicích více než 90, na konci listopadu jich bylo ve všech třech detenčních zařízeních (Drahonice, Bělá-Jezová, Vyšní Lhoty) už jen 134. Mnozí z nich přesto stráví v těchto zařízeních závěr letošního roku.

Podle mluvčí cizinecké policie Kateřiny Rendlové zatím nelze odhadnout, kolik lidí bude v Drahonicích v době Vánoc. „Rozhodně jich bude méně než nyní. Frekvence nových záchytů je už nyní nízká, jedná se o pár lidí týdně. Rozhodně jich více vyhošťujeme, než přijímáme,“ sdělila Rendlová. Případné plánované hromadné vyhoštění není z bezpečnostních důvodů oprávněna dopředu oznamovat.

Aktuálně je v Drahonicích 35 migrantů z Iráku, 14 z Pákistánu, 10 z Afghánistánu, ale například také osm Ukrajinců či další lidé z Vietnamu, Indie či Sýrie. „Další národnosti jsou zastoupeny minimálně, jde například o jednoho Rumuna, jednoho Turka atd.,“ dodala Rendlová.

Podělit se s muslimy o „naše“ Vánoce

V Drahonicích neplánují kvůli přítomným muslimům omezovat ostatní v tom, aby v rámci možností oslavili vánoční svátky. „Advent a Vánoce budou moci klienti oslavit,“ potvrdila mluvčí ministerstva vnitra Hana Malá. „Ve všech typech zařízení Správy uprchlických zařízení ministerstva obrany probíhají akce zaměřené na významné svátky, a to v rámci organizovaných volnočasových aktivit,“ dodala.

Přítomní si budou moci například ozdobit stromeček v místní tělocvičně, kde jinak probíhá činnost pedagogů volného času. „Veškeré aktivity určené klientům jsou zcela dobrovolné a určené všem klientům bez rozdílu,“ připomněla mluvčí. Záleží tak jen a jen na migrantech, zda se přijdou ke stromku podívat.

O svátcích se do Drahonic chystají křesťanští dobrovolníci, kteří se nedávno veřejně modlili za muslimy zavřené právě v Drahonicích. „Rádi bychom jim tam nějakou pozornost přivezli a podělili se s nimi o náš svátek,“ řekl Alexandr Flek. „Měli jsme skrytou naději, že o Vánocích již budou Drahonice prázdné, to se ale nejspíše nestane,“ dodal.

Podle duchovního vozí dobrovolníci dary do Drahonic často. „Už několik týdnů fungujeme na takovém principu, že od každého z tamních mužů zjistíme jejich potřeby a na jeho jméno pak přivezeme balíček s požadovanými věcmi,“ vysvětlil. „Největší zájem je o oblečení, hlavně spodní prádlo, boty a také kabáty. Samozřejmě také hygienické potřeby, a když je možnost, vezmeme jim kávu a čaj.“

Vůbec největší zájem je však v Drahonicích podle Fleka o tabák. „Kdo nekouřil, tak tam začal,“ zakončil Flek s přáním, aby do Vánoc zůstalo v detenčním zařízení co nejméně nedobrovolných obyvatel.

Jaké jsou podmínky v Drahonicích: