Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Uprchlíky zastavila zima. Balkánská trasa se vylidňuje, na jaře přijde 2. kolo

  • Autor: Zuzana Štíchová - 
    27. 11. 2015
    06:25

    Na tenhle okamžik Evropa dlouho čekala. Konečně si především státy tzv. Balkánské trasy mohou na několik měsíců oddechnout. Začala uprchlická zima, počet migrantů se výrazně zmenšil. Především ti, kteří prchají z ekonomických důvodů, budou čekat na lepší počasí, než se vydají na plánovanou cestu. Do té doby už na ně Evropa musí být připravena, shodují se politici i odborníci.

  • 1.Česku se vyhýbají větší skupiny uprchlíků, za říjen jich bylo 133

    Počet uprchlíků na takzvané Balkánské trase v posledních dnech prudce klesá. Díky přicházející zimě si oddychne i Česko, i když už tudy cestuje uprchlíků jen minimum. „Větší skupiny už vůbec nezaznamenáváme, ty největší jsou teď pět až sedm lidí. Většinu dní v týdnu ale policisté nezadrží nikoho. Za celý měsíc říjen to bylo 133 nelegálních migrantů,“ komentovala situaci mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová. Listopad bude prý ještě mnohem slabší.

    Zařízení pro uprchlíky v Bělé pod Bezdězem Zařízení pro uprchlíky v Bělé pod Bezdězem | Karel Kopáč

  • 2.Slovinská radost: Poprvé během krize nepřišel nikdo

    Nejvíce jásají Slovinci. Vůbec poprvé od začátku humanitární utečenecké krize se na jejich hranicích s Chorvatskem od středeční půlnoci do pravého poledne, tedy za celých 12 hodin, neobjevil vůbec žádný uprchlík.


    „Do chorvatského záchytného tábora ve Slavonském Brodě nepřišel mezi půlnocí a polednem nikdo. Ráno tam tedy bylo jen pět uprchlíků čekajících na transport do Slovinska z předchozího dne, uvedlo chorvatské ministerstvo vnitra. Ve středu se tak poprvé od začátku migrantské krize stalo, že v tomto centru nikoho za 12 hodin nepřijali,“ jásá slovinská tisková agentura STA. Právě z pohraničního Slavonského Brodu proudí do Slovinska většina běženců.

     

    Chorvaté zároveň po Slovincích požadují odstranění ostnatého drátu, který umístili na některé hraniční přechody v reakci na příval uprchlíků. Do Slovinska po dostavbě maďarského plotu přicházelo přes 12 tisíc migrantů denně.

    Přes Slovinsko mířil v posledních týdnech největší nápor běženců. Především poté, co Maďarsko dostavělo svůj plot na hranicích. Přes Slovinsko mířil v posledních týdnech největší nápor běženců. Především poté, co Maďarsko dostavělo svůj plot na hranicích. | ČTK, Reprofoto www.sta.si

  • 3.Aktuální situace: Stopka na hranicích s Makedonií. Uprchlíci se zasekli v Řecku a drží hladovku

    Nejnovější údaje na svém webu zveřejňuje pravidelně Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky a potvrzuje slovinskou radost. Během středy tam nedorazil nikdo z uprchlíků, stejně jako do plotem chráněného Maďarska. Uprchlíci se naopak začínají „štosovat“ v Řecku.

    Makedonie, stejně jako Chorvatsko, Slovinsko a Srbsko totiž ekonomické migranty dál nepouští. Pokračovat mohou jen Syřané, Iráčané a Afghánci. Zatímco 20. listopadu přišlo do Makedonie téměř 7500 uprchlíků, teď už je to jen necelých 1800. Nespokojení Pákistánci, Bangladéšané a Maročané protestují na hranicích – zastavili vlak, jeden z nich si dokonce nechal sešít pusu.

    Nejnovější údaje OSN: uprchlíci se začínají „štosovat“ v Řecku, Makedonie totiž dál pouští jen válečné migranty. Slovinsko ani Maďarsko nehlásí žádného nového uprchlíka. Nejnovější údaje OSN: uprchlíci se začínají „štosovat“ v Řecku, Makedonie totiž dál pouští jen válečné migranty. Slovinsko ani Maďarsko nehlásí žádného nového uprchlíka. | Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky

  • 4.V listopadu přišlo uprchlíků o sto tisíc méně

    Během listopadu dorazilo do Evropy zatím zhruba 120 tisíc uprchlíků. Číslo je to stále vysoké, ale je téměř poloviční oproti přívalu v říjnu. Pro představu, během listopadu 2014 dorazilo na starý kontinent jen 13 tisíc migrantů.

     

    Velkou úlevu za poslední měsíc pocítilo díky blížící se zimě a rozhodnutí čtveřice států na tzv. Balkánské cestě po Slovinsku také Chorvatsko. Z 11 500 klesl denní přísun uprchlíků na 1 800. V Srbsku je rozdíl téměř 8 tisíc lidí denně.

     

    Počet migrantů, kteří každý den překročí hranice, klesá pomaleji v Rakousku a podle německé agentury DPA se trend ještě téměř neprojevil v Německu. Mluvčí spolkové policie v Mnichově uvedla, že během středy přešlo hranice do Bavorska asi 6 050 lidí. V posledních dnech je to „téměř konstantní počet“, poznamenala. „Žádný účinek špatného počasí jsme zatím nezaznamenali,“ dodala.

    Uprchlíky na německo-rakouské hranici dostihla zima. Uprchlíky na německo-rakouské hranici dostihla zima. | ČTK

  • 5.Evropa se musí na jaro připravit

    Slábnoucí proud migrantů naplnil očekávání odborníků a politiků. Evropa ale teď nesmí usnout na pomyslných vavřínech. „Evropa musí stihnout ještě letos nastavit ty podmínky tak, aby se ti, kteří nemají šanci dostat azyl a do EU se vydávají nelegálně, aby se do Evropy nevydávali. Aby věděli, že v Evropě existují určitá pravidla a že jsou dodržována ne jen někde, ale na celém území,“ řekl už dříve Blesku bývalý eurokomisař Štefan Füle. Jinak prý Osmadvacítka nemusí krizi zvládnout.

     

    Česko dlouhodobě volá například po síti funkčních hot-spotů, tedy záchytných táborů na vnější hranici Schengenského prostoru, kde by se oddělili ekonomičtí uprchlíci od těch válečných. Podmínila tím i příjem přiděleného počtu migrantů, který EU odsouhlasila. Celkem by do Česka mělo v příštích dvou letech přijít přes tři tísíce uprchlíků. 1 500 jich Česko přijme dobrovolně, dalších 1591 povinně.

    Podle OSN přišlo do Evropy letos už 866 tisíc uprchlíků. 62 % byli muži. Nejčastěji šlo o Syřany, Afghánce a Iráčany. Údaje z 25. 11. 2015 Podle OSN přišlo do Evropy letos už 866 tisíc uprchlíků. 62 % byli muži. Nejčastěji šlo o Syřany, Afghánce a Iráčany. Údaje z 25. 11. 2015 | Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky