Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

„Švédsko už nebude přijímat uprchlíky,“ oznámila vicepremiérka a rozbrečela se

Autor: mb - 
26. listopadu 2015
06:31

Švédsko mění svou imigrační politiku, uprchlíky už přijímat nebude. Změnu k přístupu k imigrantům oznámil před novináři premiér Stefan Löfven (58) a vicepremiérka Åsa Romson (43). Ta se ale při oznámení změny azylové politiky přímo před kamerami rozbrečela.

„Takhle to už dále nejde. Bohužel Švédsko už nemůže nadále přijímat uprchlíky v takovém rozsahu jako doposud. Potřebujeme pauzu...,“ prohlásil Löfven. Od nynějška bude Švédsko dělat pouze „nezbytné minimum”. Uprchlíci budou od dubna dostávat pouze dočasné povolení k pobytu a Švédsko výrazně omezí možnost přivést do země rodinné příslušníky. Zároveň se zpřísní kontroly jak na hranicích, tak i ve vnitrozemí.

Švédskému premiérovi sekundovala jeho koaliční partnerka Åsa Romson ze Strany Zelených, což je strana, která je nejvíce nakloněna uprchlíkům. „V posledních týdnech jsme hodně diskutovali o problému... Toto je řešení, které stále umožní politikům z naší strany pomáhat běžencům,“ prohlásila Romson a rozplakala se.

Švédsko je hned po Německu druhou „nejoblíbenější” zemí, kam míří uprchlíci. Ač je co do velikosti populace Švédsko téměř stejně velké jako ČR (zhruba 10 milionů), očekává se, že letos může do Švédska dorazit až 190 tisíc lidí. 

K přísnější azylové politice možná přinutil současnou rudo-zelenou koalici vzestup preferencí krajní pravice a vzrůstající počet útoků na imigranty. Kromě toho se Stockholm také potýká s čistě praktickými problémy, nově příchozí migranty není zkrátka kde ubytovávat. Nedávno skupinka imigrantů dokonce musela přenocovat na ulici, protože v ubytovně pro ně prostě nebylo místo.