Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Poslechl Zemana a vzal domů migranty. Kriminálku mu „zařídil“ anonymní udavač

Uposlechl slov prezidenta České republiky. Poté přišel anonym a vzápětí kriminální policie...
Uposlechl slov prezidenta České republiky. Poté přišel anonym a vzápětí kriminální policie...  (Autor: archiv Blesk)
Autor: kle - 
25. listopadu 2015
11:30

Zastupitel Prahy 2 za Stranu zelených, sociolog Michal Uhl, uposlechl výzvu prezidenta Miloše Zemana, aby si signatáři výzvy Vědců proti strachu vzali uprchlíky k sobě domů. Nechal u sebe přespat skupinu uprchlíků. Udal ho však anonym a Uhl musel vypovídat na policii, uvedl ve středu server Hlidacipes.org.

Michal Uhl vzal k sobě domů skupinu sedmi migrantů ze Sýrie a Afghánistánu počátkem září. Reagoval tak na slova Miloše Zemana. Uprchlíky přivedl z pražského hlavního nádraží. Posléze nabídl pohostinnost Afghánci a jeho dvěma dětem, jejichž matku zavraždil Tálibán.

„Dojmy jsou silné, ale především z vyprávění, co ty rodiny zažily. Jedna z nejhorších událostí na cestě, kterou absolvovali, je Česká republika, konkrétně detenční zařízení, kde panují podmínky velmi problematické,” řekl serveru Michal Uhl.

Začátkem listopadu se Uhlovi ozvala kriminální policie s tím, že má podat vysvětlení. Přišlo na něj anonymní udání. „Byl jsem požádán, abych podal vysvětlení jako podezřelá osoba ve věci přechovávání nelegálních migrantů. Dostavil jsem se a vysvětlili jsme si okolnosti, které tehdy nastaly,” potvrdil Michal Uhl.

Policisté chtěli vědět, zda u sebe přechovával nelegální migranty. Všichni lidé, kterým poskytl ubytování, ale měli výjezdní doklad. „Položili mi pár otázek a já šel. Dojmy z toho moc nejsou,” dodal zastupitel k výslechu a na adresu policistů dodal, že jejich jednání bylo profesionální a korektní.