Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Makedonie mu zakázala vstup, uprchlík si zaživa sešil rty. Jako výraz protestu

Autor: zst - 
23. listopadu 2015
17:33

Uprchlíci v Makedonii protestují proti tomu, že je nepouští dál do Evropy. Někteří blokují železniční dopravu, jiní sahají k extremističtějším prostředkům – jeden z nich si například nechal zašít ústa. Na řecko-makedonské hranici stoupá napětí dlouhodobě. Některé evropské země totiž nechtějí vpustit na své území jiné než válečné uprchlíky ze Sýrie, Iráku nebo Afghánistánu. Smůlu tak mají třeba Maročané nebo Pákistánci. 

Jeden z Íránců, který vyhlásil hladovku, se nejprve svlékl do půl těla, následně si před zraky všech nechal sešít pusu a posadil se na protest před makedonské policisty. Na dotaz agentury Reuters, kam se chce vydat, odpověděl 34letý Hamid, že „do jakékoliv svobodné země“. Zpět do vlasti prý nemůže, protože by ho oběsili.

Maročané, Pákistánci, Íránci a Bangladéšané se bouří na severní řecké hranici, kde mimo jiné zastavili provoz na železnici, protože nemohou postupovat dále do západní Evropy. Některé země se totiž rozhodly pouštět přes své území jen skutečné válečné uprchlíky – z Iráku, Sýrie či Afghánistánu.

Minulý týden takovou deklaraci vyhlásilo Slovinsko, přes které se tok uprchlíků začal valit poté, co Maďaři dostavěli svůj plot. Následně se připojilo také Chorvatsko, Srbsko a Makedonie. Řada uprchlíků se tak zasekla na hranicích a zima se blíží.

Proti přístupu čtveřice států se ohradily organizace akcentující lidská práva. Není podle nich možné označit nějaký národ paušálně pouze za ekonomické uprchlíky.