Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Obama jako Merkelová? Při návštěvě uprchlických dětí pozval migranty do USA

Autor: zst - 
21. listopadu 2015
18:03

Dokud bude prezidentem, mají mít migranti v USA hranice otevřené. Prezident Spojených států Barack Obama vyrazil na oficiální cestu do Malajsie, kde navštívil uprchlické centrum v hlavním městě Kuala Lumpuru. Chtěl tak podtrhnout potřebu soucitu, kterou prosazuje. Republikáni totiž chtějí v Kongresu stopnout příjem syrských uprchlíků v USA. Uprchlíky v Německu vítala v létě i kancléřka Angela Merkelová. Pak ale přestala země příliv běženců zvládat.

„To jsou tváře nejen dětí z Myanmaru (Barmy), ale také syrských a iráckých dětí,“ snažil se obměkčit své odpůrce Obama při návštěvě centra, kde dočasně bydlí především muslimové z kmene Rohingya stíhaní v Myanmaru.

„Ta představa, že bychom z nich měli mít strach, že by nás naši politici nechali odvrátit zrak od jejich neutěšené situace, neukazuje to nejlepší z nás,“ dodal americký prezident.

Po pařížských útocích se totiž v USA znovu debatuje o přijetí 10 tisíc syrských uprchlíků během příštího roku. Zákonodárci chtějí po Obamovi, aby tento plán pozastavil nebo úplně zrušil. Obávají se, že by s uprchlíky přišli také extrémističtí bojovníci. „Evidentně se obávají vdov a dětí, kteří přijdou do Spojených států,“ podivoval se Obama ve středu v Manile, hlavním městě Filipín, kam odjel na asijsko-pacifický summit.

Obama zároveň upozornil, že svět upírá zraky k syrské krizi, na světě jsou ale desítky milionů dalších uprchlíků. Uprchlická organizace OSN odhaduje až se po zeměkouli pohybuje až 60 milionů lidí, kteří museli opustit své domovy kvůli válce nebo politickému či náboženskému pronásledování.

Otázka migrantů rozděluje republikány

Uprchlíci jsou jedním z hlavním témat amerických debat předcházejících prezidentským volbám a kampaní jednotlivých kandidátů. Zatímco republikáni Jeb Bush, Marco Rubio a John Kasich prosazují spíše smířlivý postoj, jejich stranický kolega Donald Trump chce stavět na hranicích s Mexikem zeď. Právě odtud totiž do USA proudí nejvíce ilegálních přistěhovalců.

„Bude to fungovat. Jediné, co je třeba udělat, je zeptat se Izraele,“ řekl miliardář v jedné z debat s narážkou na bezpečnostní bariéru mezi Izraelem a Západním břehem Jordánu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině