Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Chovanec: Zatím jsme ostrůvkem pohody, ale může se to brzo změnit

Autor: val - 
18. listopadu 2015
09:22

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) tvrdí,  že je arabská komunita v České republice klidná, ale s postupující migrační vlnou se může situace v řádu měsíců měnit. Nikdo si podle něj nemůže myslet, že mezi statisíci migrantů nepřijdou do Evropy také zločinci, řekl to v rozhovoru pro Hospodářské noviny (HN).

„Zatím si můžeme říkat, že jsme ostrůvkem pohody, ale to je pohled strašně krátkodobý. Může se to změnit v řádu měsíců,“ řekl Chovanec HN s tím, že v současné době je arabská komunita v České republice velice klidná, to se ale může měnit s postupující migrační vlnou.

V současnosti však ministr vnitra nemá informace, že by se v tuzemsku zhoršovala bezpečnostní situace, případně že bychom byli cílem útoků. „Asi bych v současnosti osobně neletěl do Paříže a Belgie, hlavně proto, že tam pokračují bezpečnostní opatření a stále není jasné, kdo všechno byl do pařížského atentátu zapojen,“ řekl.

Uznal, že s migranty prchajícími do Evropy mohou přijít i zločinci. Omezení přílivu uprchlíků podle něj přitom nemůže zabránit tomu, aby útočili muslimové s občanstvím evropských států, je ale potřeba, aby se z nově příchozích nestala další generace frustrovaných imigrantů. Přicházejí totiž na starý kontinent s mylnou představou „ráje na zemi“, ale následně jsou z nich občané druhé generace.

Zároveň varoval před rostoucími počty extremistů. Evropa podle něj musí umět přesvědčit své občany, že umí řešit bezpečnostní situaci. Extremistům se prý bude dařit právě v zemích, které vítají imigranty s otevřenou náručí. „Lidé musí pochopit, že stát zvládá uspokojit jejich potřeby. Pokud to tak není, je to chyba politiků, ne lidí. A lidé se obrátí k extremistům. Můžeme jim jedině prací a přesvědčováním dávat na srozuměnou, že vládní strany jsou řešením této situace. Jinak přijde extremista s jednoduchým řešením,“ dodal pro HN.