Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Vedle Česka bydlí 420 nebezpečných islamistů: Podle Němců útok nehrozí

Autor: ČTK, sou - 
17. listopadu 2015
10:28

V Německu žije asi 43 tisíc islamistů, z toho 420 by mohlo představovat bezpečnostní hrozbu. V rozhovoru, který v úterý přinesl deník Die Welt, to řekl šéf Spolkového kriminálního úřadu (BKA) Holger Münch. Kriminalisté podle něj však v současnosti nemají indicie, že by zemi bezprostředně hrozil teroristický útok. Bezpečnostní situaci po atentátech v Paříži ale Münch hodnotí jako vážnou.

„V Německu zatím nelze snížit stupeň pohotovosti,“ řekl šéf BKA o bezpečnostní situaci v zemi. „Radikální islamisté míří na západní cíle, také na Spolkovou republiku. Jsme v situaci, kdy existuje závažné riziko, v této chvíli ale nemáme žádné indicie toho, že by existovaly konkrétní plány pro atentát,“ uvedl.

Kriminalisté podle Müncha pozorně sledují německou islamistickou scénu, na které působí zejména vyznavači radikálního salafismu a navrátilci ze Sýrie. „Přinejmenším o 70 těchto navrátilcích víme, že (v Sýrii) byli ve výcvikovém táboře teroristů nebo tam získali bojové zkušenosti,“ řekl šéf BKA. Podle něj jsou ale salafisté stejně nebezpeční jako lidé, kteří se zapojili do násilností na Blízkém východě, protože se snaží radikalizovat další muslimy. Propagandě salafistů podléhají podle Müncha stále mladší lidé.

Přes sto udání na uprchlíky

Salafisté se snaží oslovit i běžence, kteří do Německa přicházejí. „Zatím ale nemáme žádné indicie, že by do Německa přijel nějaký terorista vydávající se za žadatele o azyl, který by zde chtěl provést atentát,“ upozornil Münch.

Podle Müncha dostal BKA přes sto udání, že jsou mezi běženci lidé, kteří se zapojili do bojů v Sýrii a páchali válečné zločiny. Tato udání zpravidla přicházejí od ostatních uprchlíků. „Všechny ty případy prošetřujeme. Většinou se ale jedná o záměnu osob nebo o cílenou diskreditaci,“ řekl Münch. Kriminalisté podle něj vedou vyšetřování zhruba v desítce případů.

Münch také zdůraznil, že v Německu není bezpečnostní vakuum a že úřady používají všechny zákonem povolené prostředky k tomu, aby zajistily bezpečnost občanů. „Vyhodnocujeme situaci na základě aktuálních informací a aktuálního vývoje a děláme všechno pro to, aby k teroristickým útokům nedošlo. V minulosti se nám tak podařilo zabránit jedenácti atentátům,“ řekl šéf BKA.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině