Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Prsty můžou odhalit i cestu teroristů. Česko bude migranty dál ztotožňovat

Autor: sou, val - 
17. listopadu 2015
06:15

Pasivní odpor nebo opalování prstů, to jsou metody, kterými se běženci brání ztotožnění. Právě takovým jednáním si přitom nejvíc prodlužují pobyt v detenčních zařízeních v Česku. A cizinecká policie je rozhodnutá ve sbírání otisků nepolevit. Databáze Eurodac navíc dokáže právě díky otiskům prstů zmapovat celou cestu uprchlíků. A to i v případě, pokud si stejnou cestu vybral byť jediný terorista z Paříže.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v pondělí na tiskové konferenci potvrdil, že jeden z útočníků prošel v minulosti dvakrát přes Česko. Dále zmínil, že si Česko vyhrazuje právo na přísné bezpečnostní podmínky nově příchozích. Prý existují indicie, podle kterých se Islámský stát snaží využít migrační krize. 

Pokud teroristé z Paříže cestovali jako uprchlíci, mohla by jejich celou cestu zmapovat databáze Eurodac. 

Evropská běženecká mapa

Běžence podle cizinecké policie Česko ztotožňuje vždycky. „Česká policie tyto osoby vždycky zajišťuje a snímá jim otisky prstů,“ uvedla pro Blesk.cz policejní mluvčí Kateřina Rendlová. Tyto záznamy se pak ukládají do databáze Eurodac.

Česká policie našla shodu otisků prstů v této databázi, i když uprchlíci neměli žádné doklady. Nejčastěji to podle Rendlové bylo u lidí, kteří se zaregistrovali v Řecku nebo Maďarsku a požádali tam o azyl. Uprchlíci se tomuto postupu ale braní. „Kromě pasivního odporu, který musí policie mnohdy zdolat, je tady i opalování bříšek prstů, aby tam otisk vůbec nebyl,“ přiblížila Rendlová.

Uprchlíci se podle ní nejvíc bojí toho, že je policie vrátí zpět na začátek jejich cesty, která míří nejčastěji do Německa nebo do skandinávských zemí.

Osobní svoboda jde stranou

Česká policie bude i dál trvat na tom, aby u každého běžence znala jeho totožnost. „To není důležité jen po útocích v Paříži, my jsme celou dobu tvrdili a neustále tvrdíme, že policie musí mít pod kontrolou, jací lidé vstupují na naše území, a je nezbytně nutné znát jejich identitu,“ vysvětlila Rendlová.

Podle zákona o pobytu cizinců je jasně daná povinnost policie zjistit totožnost běžence, který se rozhodne do Česka vstoupit bez dokladů. Jejich ztotožnění je ale bez omezení na osobní svobodě velice obtížné.

„Pokud hrozí nebezpečí útěku, tak mi máme možnost tohoto člověka zajistit, dokud nebude spolehlivě zjištěna jeho totožnost. Nejvíce času v detencích tráví cizinci z toho důvodu, že při svém ztotožnění nespolupracují a policii to dá pak velice mnoho práce, aby pomocí zastupitelského úřadu státu, z kterého ten cizinec je, jeho totožnost skutečně zjistila,“ upřesnila Rendlová

I uprchlíci v Drahonicích odsoudili útoky

Sebevražedné útoky v Paříži odsoudili i běženci v Drahonicích. Ve svém vyjádření napsali, že odsuzují zločinný a zbabělý čin, který vykonala zločinecká skupina, která sebe sama nazývá Islámský stát v Iráku a Levantu – ISIL. „Zároveň oznamujeme přerušení naší hladovky v soucitu s rodinami obětí, zraněnými a z respektu k jejich bolesti,“ napsali.

Po pátečních teroristických útocích v Paříži zesílila cizinecká policie kolem zajišťovacích zařízení pro cizince v ČR hlídkovou činnost. Policisté přísněji dohlížejí na vnější oplocení uprchlických zařízení. „Všude je ale klid, žádné problémy jsme nikde neměli,“ uvedla v neděli Rendlová.

Za běžence v Drahonicích zněla v Praze i modlitba. Ti zatím drží hladovku za své propuštění: