Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Zataženo, déšť 16°C

Bití, střelba a rozzuření psi. Bulharská policie prý udeřila na migranty

Autor: ČTK, mb - 
13. listopadu 2015
12:34

Uprchlíci procházející Bulharskem čelili bití, hrozbám a dalšímu týrání ze strany bulharských policistů. V některých případech po imigrantech policie dokonce střílela a poštvala na ně psy. Informovala o tom v pátek srbská organizace hájící lidská práva. Bulharské ministerstvo vnitra se k těmto obviněním zatím nechce vyjadřovat.

Bělehradské Středisko pro lidská práva sdělilo, že běženci z Afghánistánu, Iráku a Sýrie při průzkumu informovali o vydírání, okrádání, násilí, hrozbách deportací a o útocích policejních psů. Středisko podporuje charitativní organizace Oxfam, která se zaměřuje na potírání chudoby a nespravedlnosti ve světě.

Bulharsko patří k zemím střední a východní Evropy, které se musí vyrovnávat s největší vlnou migrantů a uprchlíků v regionu od konce druhé světové války. Přes jeho území ale proudí výrazně méně utečenců než přes území sousední Makedonie a Srbska. Úřady počítají s tím, že do konce roku do země vstoupí asi 15 tisíc migrantů. Do Chorvatska a Srbska jich v současné době přichází denně až 10 tisíc.

Stejně jako další dva členské státy Evropské unie, Maďarsko a Slovinsko, postavilo Bulharsko na své hranici plot s cílem zvládat příval lidí, kteří se snaží dostat dál na západ, hlavně do Rakouska a Německa.

Zpráva bělehradského střediska uvádí, že většina sdělených incidentů se odehrála na jihu Bulharska v oblastech u tureckých hranic, v zadržovacích centrech ve vnitrozemí a na severozápadě země u hranic se Srbskem, přes které pak běženci pokračují dál v cestě.

Bulhaři oficiálně nic nekomentují

Mluvčí bulharské agentury pro uprchlíky Avgustina Videvová uvedla, že nemá žádné informace o údajném týrání. „Nikdo z těch, kdo byli přijati do uprchlických center, si nestěžoval na špatné zacházení ze strany bulharských úřadů,“ sdělila.

Mluvčí ministerstva vnitra se prozatím odmítl ke zprávě vyjádřit, reagovat prý bude možná v příštích dnech.

Svědectví obsažená v dokumentu naznačují vážná porušování lidských práv. „Dva afghánští muži řekli, že bulharští policisté na ně stříleli... a dva lidi zranili,“ uvádí mimo jiné zpráva.

Uprchlík se zbraní u hlavy

„Skupina zhruba deseti dotazovaných byla svědkem toho, že policista držel jednomu uprchlíkovi u hlavy střelnou zbraň... Policisté členy této skupiny zadrželi, bili je, vzali jim cennosti, jídlo a vodu,“ uvádí se rovněž ve zprávě.

Nejvážnější potvrzený incident se odehrál 15. října, když byl afghánský běženec zastřelen poblíž bulharsko-turecké hranice. Tento incident následně odsoudila Organizace spojených národů.