Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Tisíc legálních migrantů přijme Česko do roka, míní vnitro. Řeklo, kam s nimi

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) a uprchlíci
Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) a uprchlíci  (Autor: archiv Blesku)
Autor: Zuzana Štíchová, val - 
12. listopadu 2015
08:15

V příštím roce Česko přijme zhruba tisícovku ze 160 tisíc lidí, které si mají mezi sebou země EU rozdělit. Na dotaz Blesk.cz to uvedlo ministerstvo vnitra, které zároveň odmítlo, že by první „legální“ běženci dorazili už letos. Právě to přitom naznačil vládní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza. Česká republika se v rámci přerozdělovacích kvót zavázala přijmout celkem zhruba tři tisíce uprchlíků.

„Ve vztahu k závazku ČR relokovat 2691 osob z Itálie a Řecka plánuje ministerstvo vnitra zahájení relokací v roce 2016. Do konce roku 2016 jsme tak připraveni přemístit z Řecka a Itálie prvních 942 osob,“ odpověděla na dotaz Blesk.cz mluvčí resortu Hana Malá.

Podmínkou vnitra pro spuštění přerozdělovacího mechanismu je totiž správné fungování hotspotů, tedy stanovišť v hraničních zemích EU, kde by se měli nově příchozí migranti registrovat. „Tato podmínka však stále není splněna,“ uvedla mluvčí.

Prouza tvrdil opak

Vyjádření vnitra je v rozporu se slovy vládního tajemníka pro evropské záležitosti Tomáše Prouzy, který před týdnem v rozhovoru pro Blesk.cz uvedl, že Česko by mohlo první ze 160 tisíc uprchlíků, které si mají země EU mezi sebe rozdělit, přijmout do měsíce.

Video  Studio Blesk s vládním tajemníkem pro evropské záležitosti Tomášem Prouzou  - Redakce Blesk TV
Video se připravuje ...

Letos prý sice ČR přijme 100 uprchlíků, ale v rámci dobrovolného závazku přesídlit čtyři stovky migrantů z třetích zemí. Konkrétně se bude jednat o syrské uprchlíky z Jordánska.

Co se týče nákladů na relokaci tisíců uprchlíků, mají je zajišťovat právě Itálie a Řecko.

„Samotný transfer těchto osob organizuje a hradí Itálie a Řecko. Relokované osoby budou v postavení žadatelů o mezinárodní ochranu – zajištěni tedy nebudou a půjdou cestou standardního azylového řízení – přes přijímací středisko do pobytového a následně integračního azylového střediska Správy uprchlických zařízení. Tyto osoby budou mít stejná práva a povinnosti jako ostatní žadatelé o mezinárodní ochranu, resp. jako azylanti v ČR,“ upřesnila Malá.