Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Děsivá prognóza: Tání ledovců ožebračí lidi a znásobí počet uprchlíků

Kvůli tání ledovců by bez domova mohlo zůstat až 500 milionů lidí, tedy asi 7 % světové populace.
Kvůli tání ledovců by bez domova mohlo zůstat až 500 milionů lidí, tedy asi 7 % světové populace.  (Autor: Reuters/Blesk)
Autor: kat - 
10. listopadu 2015
18:35

Globálním oteplováním nám vědci „vyhrožují“ už několik let. Situace je podle amerických odborníků mnohem vážnější, než si vůbec připouštíme – stoupající hladina oceánů ohrožuje přes půl miliardy lidí.

Podle prognóz vědců z univerzity v americkém Princetonu by se do roku 2100 měla průměrná teplota na Zemi zvýšit o 4 °C. Odpůrci krutých zim si možná mnou ruce, jenže... Ve skutečnosti je to pro naši planetu pořádný průšvih.

Oteplování má samozřejmě za následek tání ledovců a stoupání hladiny oceánů – ta by se do konce tohoto století měla zvednout až o sedm metrů. Přímořské oblasti by tak nadobro zmizely z mapy.

Vyšší hladina oceánů = další lidé bez domova

Vnitrozemské oblasti tedy mohou očekávat další vlnu imigrantů – ti by ale tentokrát pocházeli s New Yorku, Sydney, Londýna, Ria či Šanghaje. Právě tato světová velkoměsta jsou stoupající hladinou moře nejvíce ohrožena.

Fakta:

  • 500 milionů lidí ohrozí stoupající hladina oceánů.
  • O 4 °C má do roku 2100 stoupnout průměrná teplota na Zemi.
  • O 7,4 metru se má do roku 2100 zvednout hladina moří.
  • 3 milimetry za rok – tak rychle stoupá hladina oceánů v současné době, tempo ale poroste.

Ke globálnímu oteplování významně přispívají tzv. skleníkové plyny, jejichž množství v atmosféře dosáhlo loni rekordní výše. Od roku 1990 vzrostl obsah oxidu uhličitého, metanu a oxidu dusného v atmosféře o 36 procent. Do ovzduší se skleníkové plyny dostávají především při spalování fosilních paliv. Klimatologové po celém světě proto stále volají po snižování emisí.

Oteplování povede k chudobě

Podle nejnovější zprávy Světové banky bude v roce 2030 (tedy za pouhých 15 let) na světě o 100 milionů extrémně chudých lidí více. Zejména v Africe prý porostou ceny potravin, kterých už si nejchudší vrstvy nemohou dovolit kupovat dostatek ani dnes. Postižena by ale měla být i jižní Asie, zejména Indie.

V předvečer konference o klimatických změnách, která se bude konat 13. a 14. listopadu v Paříži, se uskuteční 24hodinový koncert. Akce, na které přislíbily účast hvězdy jako sir Elton John nebo americká kapela Bon Jovi, má zvýšit povědomí lidí o probíhající konferenci a projednávaných klimatických problémech.