Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Převaděči lžou uprchlíkům: Do Evropy se vejdete, čeká 3 miliony migrantů

Autor: ČTK, val - 
10. listopadu 2015
17:57

V zemích, odkud přicházejí a přes které putují do Evropy uprchlíci, se šíří zpráva, že je Starý kontinent připraven přijmout až tři miliony migrantů. Řekl to v úterý ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) po jednání s 22 českými velvyslanci ze zdrojových, tranzitních i cílových zemí současné migrační vlny.

"Bylo nám sděleno, že v těch zemích, kde naši velvyslanci působí, se šíří zpráva, že Evropa je schopna a je připravena na tři miliony migrantů. Takže takováto informace se tam šíří způsobem, který tu vlnu ještě povzbuzuje," prohlásil Zaorálek. Dodal, že Evropa potřebuje aktivní informační kampaň, která by účinně bránila tomu, aby vlna nerostla.

Podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) by ambasády měly realisticky informovat o poměrech, které jsou v Evropě. "My se setkáváme s tím, že lidé, kteří obchodují s migrací... tak poskytují lidem v uprchlických táborech zkreslené informace o skutečných poměrech, tak jak v Evropě jsou. To znamená, nadsazuje se sociální zabezpečení, nadsazuje se řešení bydlení, řešení zaměstnání, vytvářejí se iluze, které potom jsou vystřídány deziluzí," řekl premiér. Kampaň by podle něj měla být celoevropská.
Premiér Bohuslav Sobotka a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (oba ČSSD) v úterý po jednání s velvyslanci Premiér Bohuslav Sobotka a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (oba ČSSD) v úterý po jednání s velvyslanci | ČTK/Michal Krumphanzl
Dvoudenní setkání politiků s ambasadory v Praze označil za unikátní poradu. Informace z jednání využije prý Sobotka ve středu a ve čtvrtek na migračním summitu EU-Afrika na Maltě. "Není ale důvod, abychom měnili svůj přístup k této krizi. Od začátku klademe důraz na ochranu vnější hranice EU a na tom jsme se shodli i dnes," uvedl premiér.

Podle Zaorálka z debaty také vyplynulo, jak důležité je mluvit se sousedy i s partnery ze západního Balkánu. Připomněl tak schůzku ministrů zahraničí visegrádské čtyřky (V4) a Balkánu, která se bude v pátek konat v Praze. Zaorálek řekl, že se bude snažit na pondělním zasedání ministrů v Bruselu zařadit na program jako klíčovou ochranu vnější hranice EU a politické řešení situace v Sýrii.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině