Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Migranti na kole „zatápí“ Norsku. Seveřané viní ruskou mafii a tajnou službu

Autor: mb - 
10. listopadu 2015
13:52

Norská média obviňují Rusko z „hybridní války“. Uprchlíky do země prý navádí ruská mafie na objednávku tajné služby FSB, migranti dokonce mají dostávat kola, kvůli kterým je norské právo nemůže vrátit zpět. Odvážné tvrzení norská média zakládají na informacích anonymních zdrojů, které zastávají „vysoké funkce“.

„Tohle je hybridní ruská válka proti Norsku. Důvodem je to, že jsme členy NATO,“ píše server Aldrimer.no s odvoláním na již „vysoce postavené zdroje“. Norské ministerstvo zahraniční chce údajně po Rusku vysvětlení, proč do země proudí daleko více uprchlíků než do Finska, i když je rusko-finská hranice několikanásobně delší než rusko-norská.

Obrovské množství kol pro migranty

Podle norských médií proud běženců navíc organizují ruské zločinecké skupiny, které tím plní přání FSB. „Potok běženců organizuje murmanská pobočka FSB, která spolupracuje s organizovanými gangy. Na ruské straně je velmi dobře organizována podpora pro přepravu uprchlíků, včetně obrovského množství kol pro imigranty,“ píší dále norská média.

Na „severní cestu“ běženců ovšem světová média upozornila již před několika měsíci. Uprchlíci využívají legální skulinku v norském právním systému, která jim umožňuje překročit hranici do Norska, pokud jedou na kole. Nelegální migranti jdoucí pěšky či jedoucí autem takovou možnost nemají.

Počet imigrantů přicházejících z Ruska do Norska je ovšem ve srovnání s počty migrantů přicházejících do Evropy přes Balkán zanedbatelný. Přestože norská média upozorňují, že v „Murmansku čeká 15 tisíc imigrantů“, norskou hranici z Ruska překračují jen stovky uprchlíků.

Konec EU?

Že uprchlická krize znervózňuje nejen Nory, ale celou Evropu, dokládají i slova lucemburského ministra zahraničí Jeana Asselborna (66): „Evropská unie se může rozpadnout. Zbývá nám už jen několik měsíců, než se to stane.“ Důvodem je podle ministra „egoismus“ hlavně východoevropských států EU, které odmítají uprchlické kvóty. „Některé státy plně nepřijaly hodnoty EU, což nejsou jen hodnoty materiální. Místo solidarity se rozhodly držet lidi za hranicemi,“ prohlásil ministr ve zjevné narážce na maďarský plot.

Pákistán své občany nechce

Mezitím Pákistán suše oznámil, že nebude přijímat své občany, kteří se dopustili trestného činu. Dohodu o repatriaci prý evropské státy „zneužívaly“. Pákistánskému ministru vnitra Chaudhry Nisar Ali Khanovi vadí to, že Evropané údajně označují mnohé Pákistánce za „teroristy“ a pak je deportují. „Pákistánci, kteří se dostali na Západ ilegální cestou, musí být deportováni až po řádném procesu ověřování identity. Většina států ale tyto lidi deportuje bez tohoto procesu.“